Kadrioru lossi lilleaia lõpetamise ja alumise aia tehnilise projekti jaoks eraldas volikogu linnaeelarvest viis miljonit krooni. Esialgu kavatseti tänavu uuesti ehitada ka ajalooline kaskaad, kuid maa alt leitu ootamatu vägevus sundis aega maha võtma.

Neitsitorni naabruses paikneva Taani Kuninga Aia rekonstrueerimiseks kirjutas linnapea Jüri Mõis rahastamiskokkuleppe Taani suursaadikuga alla nädala alguses. Maastikuarhitekt Tiina Tuuliku nägemuse järgi rekonstrueeritava aia ehituseks ja haljastuseks annab Taani riik ligikaudu 2,1 miljonit krooni.

"Meie kõige suurem unistus on muuta kenaks Kaarli puiestee esplanaad, aga me ei taha kiire puude raiumisega Harju mäe puhastamise shokki korrata ja mõtleme seekord uuendamise põhjalikult läbi. Praegu puudub mul isegi ülevaade, mis meie puukoolides kasvab ja kas tasub sealt ette tellida või on otstarbekam puud mujalt Eestisse tuua," ütles linnaaednik Tiina Tallinn.

Linnahaljastuse tuleviku paikapanekuks koostatakse pärast digitaalse geodeetilise alusplaani valmimist aasta lõpus arengukava. Selle üks osa on linnaaedniku sõnul ka eri linnapiirkondadesse sobilike taimede-puude paikapanek.

"Nõmme on näiteks õhukesel liivakivil ja seal ei kasva peale männi miski. Happelises keskkonnas sureb rododendron aias näiteks kohe ära," põhjendas Tallinn abimaterjali olulisust.

Õppinud haljastajad istutasid viimati ilmselt valesti Jõelähtmest europrügila eest ära toodud lehised, mis Mustamäel Parditiigi juures ja Tartu maanteel Ülemiste järve naabruse niiskel alal juba mõne kuu pärast närbusid.

Tallinna tänavaäärsete puude seisu uurinud Kesklinna Parkide dendromeistri Sulev Järve sõnul on linnas nii suhteliselt heas korras kui ka lausa ohtlikke puiesteid.

"Head näited hooldatud puudest on Rävala puiestee äärse Teatriväljaku kaks puiesteed ja Haaberstis Õismäe tee ringi ääres kasvavad noored puud, mida me ise viisakaks pügame. Päris ohtlikke puid on Kaarli puiesteel ja Koidu tänava ääres," loetles Järve.