Nüüd aga heidab kultuuriministeerium talle ette järgmisel aastal Rotermanni soolalaos toimuma pidanud arhitektuurinäituste tühistamist. Täpsemalt on juttu Sloveenia kaasaegse arhitektuuri näitusest, mille suhtes lõi nimetute Eesti arhitektide vahendusel häirekella Ljubljana arhitektuurigalerii.

Kiri kantslerilt

Kuna ministeerium peab projekti oluliseks – näituse toimumine annaks võimaluse 2012. aastal ka Eesti arhitektidel Ljub-ljanas üles astuda – nõutakse kantsler Siim Suklese signeeritud kirjas Hallas-Murulalt selle nädala lõpuks ülevaadet tuleva aasta näitustest. Kõik selleks, et Hallas-Murulal ei õnnestuks veelgi projekte tühistada. „Ministeerium on seisukohal, et riigimuuseumi juhi vahetumine ei saa olla põhjuseks näitustegevust puudutavate kokkulepete tühistamisele,” märgib kantsler.

Hallas-Murula sõnul pole ta aga Ljubljanale sugugi näituse tühistamisest kirjutanud, vaid teada andnud, et ta tuleval aastal muuseumi direktori ja programmijuhina ei jätka. „Seda Sloveenia galeriijuhti nägin ma esimest korda Barcelonas alles kaks nädalat tagasi,” ütles Hallas-Murula. „Ma ei saa aru, miks ministeerium sellest nii suure skandaali teeb.”

Suklese sõnul on aga ministeeriumi teavitatud, et Ljubljana tõlgendas kirja nimelt tühistamisteatena. „Ljubljanasse on  ministeeriumi arhitektuurinõunik saatnud e-kirja küsimusega, mis ajaks oli näitus planeeritud ja kas sellele on jätkuv kinnitus,” selgitas Sukles. „Juhul kui on ebakõlasid, teeme omalt poolt kõik, et näitus siiski toimuks.”

Hallas-Murula sõnul pole ta järgmise aasta programmi osas püsivaid leppeid partneritega näituste korraldamiseks teha saanudki, sest ministeerium jättis tema jätkamise küsimuse pikaks ajaks lahtiseks. „Palusin, et ärge jätke mind sinna kõige lõppu [aasta lõpus on ministeerium hulga kultuuriasutuste juhtide leidmiseks konkursse välja kuulutanud – T. T.],” ütles Hallas-Murula ja lisas, et ootas teadaannet lepingu pikendamise kohta juba oktoobri alguses. Ometigi sai ta kultuuriministeeriumi otsusest juht välja vahetada teada alles möödunud esmaspäeval, 15. novembril.

„Ma ei saa võtta mingeid kohustusi järgmiseks aastaks,” nentis Hallas-Murula ja lisas, et oma peas on ta järgmise aasta programmi juba vaaginud, kuid nüüd jääb tegelik näitusekava juba uue direktori otsustada. „Kui te olete lahti lastud oma ametikohalt, siis miks te peaksite kiiruga valmis küpsetama järgmise direktori programmi? See tundub rohkem kui imelik, lausa mõnitamine,” rääkis ta.

Siiski nentis ta, et ministeerium on muuseumi uuele direktorile jätnud liiga lühikese aja, et tuleva aasta programm lõplikult kokku panna – Leele Välja alustab ametlikult tööd jaanuari alguses, ministeerium ootab aga valmis programmi veebruaris.

Suklese sõnul tuleb ministri määruse järgi konkurss välja kuulutada hiljemalt kolm kuud enne töölepingu lõppu ja seega reeglite vastu eksitud ei ole.

Pole mingit ülevaadet

Hallas-Murula järglase Leele Välja sõnul pole tal praegu ülevaadet ei järgmise aasta projektide ega majandusliku seisu kohta. „Läbirääkimist välispartneritega saan jätkata peale tööle asumist, praegu pole mul selleks vähimatki õiguslikku alust,” ütles Välja. „Loogiline eeldus on, et antakse üle töötav muuseum – see tähendab, mingis ulatuses on näituste toimumine ette valmistatud. Kui olukord osutub teistsuguseks, siis kindlasti ei tähenda see, et muuseum suletuks jääks, tulevad lihtsalt teised näitused.” Samas nentis ta, et ühe kuuga ette valmistatud programm ei pruugi sugugi ideaal-ne tulla.

Hallas-Murula on aga endiselt veendunud, et töölepingu lõpetamine on ebaõiglane. „Tagantjärele analüüsides sain aru, et tegemist on minuga arvete klaarimisega,” nentis ta. „Võitnud kandidaat on igas punktis minust nõrgem.”

Karin Hallas-Murula

oma mantlipärija eest töö tegemist õigeks ei pea

«Järgmise direktori eest programmi valmis küpsetamise nõudmine tundub rohkem kui imelik, see on lausa mõnitamine.»