Kodakondsuseta isikute viisavaba reisimise seadus Venemaale jõustus 17. juunil, mil anti Eestis ja Lätis elavatele mittekodanikele õigus siseneda viisavabalt riiki, vahendab Ria Novosti.

Eestis piiri ületajal peab olema välismaalase pass, mis on välja antud Eesti vabariigis.

Alaealistel mittekodanikel peab Venemaale minnes olema kaasas isikuttõendav dokument või nad peavad olema sisse kantud saatva isiku dokumenti, samuti peab alaealistel olema kaasas sünnitunnitus.

Muutunud ei ole Venemaal viibimise kord. Riiki sisenedes tuleb täita migratsioonikaart, mis tuleb tagastada riigist lahkudes.

Samuti peavad Venemaale sõitnud isikud end sihtkoha migratsiooniametis registreerima kolme tööpäeva jooksul pärast saabumist. Ilma viisata ei või riigis viibida üle 90 ööpäeva.

Eesti välisminister Urmas Paet suhtub uude seadusesse kriitliselt, väites, et kodakondsuseta isikute lihtsam Venemaale sisenemine aeglustab naturalisatsiooniprotsessi.

Urmas Paeti sõnul on viimase 17 aasta jooksul, mil Eestist on saanud iseseisev riik,  Venemaa Eestile ette heitnud, et Eesti venelaste naturalisatsioonikorras kodakondsuse saamine on olnud aeglane.

Paet märgib, et Venemaa otsus, kus ta lubab hallipassimehi viisavabalt riiki, pärsib inimeste motivastiooni taotleda Eesti kodakondsust ja seeläbi aeglustab ka naturalisatsiooniprotsessi.