Tuleb teha selgeks vahed: mis on hooldusravi, mis on üldhooldus, mis on erihoolekanne. Need on erinevad asjad. Erihoolekande pakkuja Hoolekandeteenused AS on ainult üks teenuse pakkujatest. Erihooldelepinguid ja partnereid on veel oi kui palju.

Tegelikult peaks pöörduma siis ka omavalitsuste poole?

••Kui me räägime üldhooldusest… Oleneb, millest me räägime. Valdavalt räägime ikka üldhooldusest.

Hiiu juhtumi puhul on tegemist üldhooldeasutusega, seal lepib klient teenuse osutajaga kokku – ühel kliendil on vaja mähkmeid vahetada ja teisel mitte. Sellest sõltub teenuse hind. Üks klient soovib viis korda päevas süüa, teine vähem, jällegi sõltub sellest hind. Siis lepitakse kliendi ja teenuse osutaja vahel tingimused kokku. See on omavalitsuse kontrollida – omavalitsus peab enamasti hooldekodu, omanikuks on omavalitsus ja tema määrab reeglid.

Ma ei ole näiteks üldse rahul tingimustega, mis on Muhu vallas. Hakati ehitama mitme valla peale suurt hooldekodu, ehitajaks Facio Ehitus. Firma läks pankrotti ja inimesed kannatavad, sest Muhu hooldekodu on ka praegu korruselamu ühel korrusel. Kui võtan kõrvale eurorahade toel äsja Hiiumaal Emmaste vallas valminud uue moodsa maja, siis sealsed tingimused on võrreldavad Villa Benitaga. Enamik üldhooldekodusid on väga heas seisus.