Avalik huvi eelkõige

Kui omanik soovib endale kuuluvat vara parendada või müüa, on tal õigus seda ka teha. Eriti ahvatlev on müügiga suurt kasumit teenida. Tulusat äri saab ajada juhul, kui maatükk müüakse mitte sotsiaalmaana, nagu parkide sihtotstarve on, vaid elamumaana. Veelgi tulusam on aga müüa siis, kui elamud juba valmis. Seda mõtteviisi toetab väga elav eluasemeturg, kus korraliku eluaseme nõudlus Nõmmel ületab tuntavalt pakkumise.

Kindlasti võib paljudel tekkida mõte, miks ei võiks omanik oma maaga teha, mida ta tahab. Kuivendas ju Vargamäe Andres soid ja juuris kände, et oma maa väärtust tõsta ja sealt suuremat tootlikkust saada. Jah, tõepoolest on igal omanikul õigus teha oma maaga seda, mis ta tahab. Küll saab ta näiteks maa sihtotstarvet muuta vaid detailplaneeringuga, mille kinnitamise õigus on kohalikul omavalitsusel. Siin peabki avalik võim ütlema, mis on õige ja lähtuma avalikust huvist. Asju ei saa ajada Varga-mäe meeste kombel – kõrtsilaua taga seletades, praalides ja kavaldades. Kuna avalikkuse huvides on vaieldamatult õige säilitada pargid ja mitte lubada sinna uusehitusi, tuleb ka nii otsustada, sest tänase Nõmme üheks kroonijuveeliks on just pargid.

Nõmme pargid kaitse alla

Parkide üldise kaitsmise huvides on Nõmme linnaosavalitsus saatnud kirja Tallinna linnavalitsusele ja Harjumaa keskkonnateenistusele, kus palusime võtta Nõmme pargid kaitse all olevate parkide nimekirja. Nüüdseks on teada, et Harjumaa keskkonnateenistus neid ettepanekuid toetab ja viimase pargina on kokku lepitud lisada sinna nimistusse veel Orava-mäe park (Pärnu mnt, Viljandi mnt ja Rulli tn vahel), mis on Nõmme roheline värav. Peale kaitse alla võtmise määratakse Nõmme pargid eraldi ära ka linna uues ehitusmääruses, seal nad on kirjas rohealadena ja sinna on keelatud tulevikus uute ehitusalade moodustamine.

Kokkuvõtteks võib öelda, et kuigi parkidega kaasneb palju murest, peame olema õnnelikud, et juba esimese vabariigi ajal planeeris tollane Nõmme linna peaarhitekt siia suured pargialad, mis olid vaat et ainulaadsed kogu Euroopas. Meie ülesanne täna on neid kaitsta, kui me üldse soovime Nõmmet säilitada Nõmmena!

Hanno Pevkur, Nõmme linnaosavanem