Sersanti esindaja advokaadibüroo Glikman&Glikman vandeadvokaadi vanemabi Anu Uritam ütles, et Ühispank rikkus sõlmitud lepingut ning käitus ebaeetiliselt. “Pank ei võimaldanud ostueesõiguse teostamist ja isegi teatas hiljem kirjades, et ta seda lepingut ei aktsepteeri,” nentis Uritam.

PANK KINNITAS LEPINGUT. IS Music Tradingu ühe omaniku Raivo Sersanti kinnitusel oli Ühispangaga eelmise aasta 8. juulil sõlmitud rendilepingu kohaselt tema firmal Tartu maantee 16 ja 16c majade ostueesõigus kahe aasta jooksul alates lepingu sõlmimisest.

20. novembril teatas IS Music Tradinguga lepingu sõlminud Ühispanga administratsioonidivisjoni direktor Leho Lugna ametlikus kirjas Sersantile, et Tartu maantee kinnistud müüakse hinnaga 11 550 000 krooni ning IS Music Tradingul on vastavalt lepingule ostu-eesõigus.

“Teatasin notariaalselt kinnitatud avaldusega soovist mõlemad kinnistud osta, kuid 1. detsembril teatas Lugna, et kinnistute uueks omanikuks on Hansa Liising Eesti, kelle esindaja on osaühing Sakuby,” rääkis Sersant, kelle firma on Tartu maantee 16 suurim rentnik.

Advokaadibüroo Glikman&Glikman protesti peale teatas Lugna, et rendileping nägi küll ette ostueesõiguse, kuid asjaõigusliku kande puudumisel kinnistusraamatus ei saanud seda realiseerida.

“Sõltumata igasugustest kinnistusraamatu kannetest on pank lepingut ja kohustust rikkunud,” kinnitas vandeadvokaat Leon Glikman. Ta lisas, et Ühispanga ja IS Music Tradingu vahelises rendilepingus käsitleti ainult hoonet, mitte aga kinnistu olulist osa.

KAHJU 1,5 MILJONIT. “Tunnen Lugnat väga hästi ja usaldasin teda,” nentis Ühispanga ammune klient Sersant. Ta lisas, et Ühispanga asepresident Lembit Kitter vabandas hiljem suusõnaliselt tema ees panga halva käitumise pärast, kuid ametliku vabandust pole siiani esitatud.

“Meile tekitatud kahju hindamine on praegu veel pooleli, esialgsete arvutuste põhjal võib see ulatuda 1,5 miljoni kroonini,” ütles Sersant. Ta ei osanud öelda, kas Ühispangaga õnnestub leida kohtuväline lahendus või pöördub ta oma õiguste kaitseks kohtusse.

IS Music Tradingul õnnestunuks Tartu maantee 16 hoone siiski kätte saada, kui Tallinna linn ostnuks Tartu maantee läbimurde jaoks ettenähtud ostueesõigusega nii Tartu maantee 16c kui 16 hoone. Siis oleks linn Sersanti sõnul ühe hoone lihtsalt maha müünud.

Üle-eelmisel nädalal teatas linn sellisest kavast, kuid eelmisel nädalal otsustas linnavalitsus, et ostab eelisostuõigusega vaid Tartu maantee 16c krundi, makstes selle eest 6,9 miljoni krooni.

Tallinna volikogu arutab kinnistu ostueesõiguse teostamist homme.