"Hansa Liising ei ole midagi ebaseaduslikku teinud, antud süüdistus on naeruväärne," kinnitas Hansa Liisingu riskijuht Tarmo Rooteman BNS-ile. Samas tunnistas ta, et suures liisingufirmas tuleb aeg-ajalt ette olukordi, kus "lambakarja satuvad ka mustad lambad."

Rootemani sõnul algatas prokuratuur kriminaalmenetluse pettusekatse asjus, viimane jäi tänu firma järelevalveosakonna tegutsemisele ära.

"Klienti, kes on olnud pikka aega maksevõlgnevuses ning on erinevalt liisinglepingutes kokkulepitust jätnud teavitamata ettevõtte jaoks olulistest omanikumuutustest ning teinud katse, mille järgi oleks võinud tekkida Hansa Liisingule oluline majanduslik kahju, on kaotanud oma teguviisiga meie ees täielikult usalduse," rääkis Rooteman BNS-ile. Ta lisas, et Hansa Liising on esitanud omapoolsed pretensioonid nii tsiviilhagi vormis kui ka kriminaalasja taotluse kohtule.

"Meile tundub, et Hansa Liisingut üritatakse laimata," märkis Rooteman.

Tema sõnul kavandab Hansa Liising algaval nädalal kohtuda advokaadiga, et analüüsida võimalust süüdistada Swedtrade'i ja tema esindajaid Hansa Liisingu laimamises ja seeläbi majandusliku kahju tekitamises.

Swedtrade'i üks endisest omanikest esitas oktoobris prokuratuurile avalduse, milles väidab, et Hansa Liisingu töötaja hoidis koos end politseinikuna esitanud isikuga teda ööl vastu 13. oktoobrit kinni ühe Tallinna hotelli toas.

Meest hoiti hotellis kinni, et sundida teda alla kirjutama volitust, mis annaks teatud inimestele õiguse esindada Swedtrade'i Eesti Riiklikus Autoregistrikeskuses.

Tallinna prokuratuuri prokurör Kristel Siitam alustas juhtumi uurimiseks 27. oktoobril kriminaalmenetlust ebaseadusliku vabaduse võtmise paragrahvi alusel ning saatis selle reedel politseiametile eeluurimise läbiviimiseks.

Politsei on Swedtrade'i ja Hansa Liisingu teineteise vastu suunatud avalduste alusel menetlemas juba vähemalt kolme kriminaalasja.

Viimati tegi väidetava liisingupettuse katsega Belgias vahele jäänud Swedtrade prokuratuurile avalduse algatada kriminaalmenetlus Hansa Liising Eesti vastu 14 miljonit krooni kahjutasu nõudega. Swedtrade'i esindaja, advokaat Marko Paabumetsa sõnul käsitleb Swedtrade'i 26. oktoobril tehtud avaldus väljapressimist.

"Hansa Liisingu esindajad pressisid autojuhte ähvardades Belgias 26 autot välja," rääkis Paabumets. "Neil puudus selleks õigus, sest autod ei kuulunud Hansa Liisingule. Swedtrade'il jäid Hansa Liisingu ebaseadusliku sekkumise tõttu kokkulepped oma partneri ees Belgias täitmata," selgitas Paabumets. "Kuna Swedtrade on seetõttu saanud kahju, esitasime Hansa Liisingule kahjunõude 14 miljoni krooni ulatuses."

Swedtrade'i enda vastu on juba algatatud kaks kriminaalasja.

Kolm nädalat tagasi esitas Hansa Liising majanduspolitseile avalduse algatada kriminaalasi Tartu veoautokeskusest OÜ Powertruck välja kasvanud Swedtrade'i endiste ja praeguste omanike vastu.

Septembris algatas Tartu majanduspolitsei kriminaalasja Swedtrade'i käibemaksupettuse asjus.

Hansa Liisingu emafirma Hansa Capitali juhatuse esimehe Mart Toominga sõnul said nad mitmest allikast kindlat infot, et Swedtrade kavatseb Belgiasse ilma koormata saadetud 26 autot koos haagistega koha peal maha müüa.

Seetõttu võeti ette liisitud autode päästmisoperatsioon ning masinad toodi Eestisse tagasi.

Toominga andmeil olid autod liisitud Hansa Capitali gruppi kuuluvate ettevõtete kaudu. Haagiste lühiajaline rent käis AS Trailway Rental kaudu, mis kuulub pärast osaluse ostmist Powertruckilt täielikult Hansa Capitalile.