Eile kogunenud valitsuskabinet otsustas kasutada Tallinna muusikakeskkooli, G. Otsa nimelise Tallinna muusikakooli ja Tallinna balletikooli ühise õppehoone rajamisel Riigi Kinnisvara AS-i abi, sest haridus- ja teadusministeeriumil ehitamiseks raha ei ole. Riigikontrolli arvutuste kohaselt on laekunud ühishoone ehitamiseks riigieelarvesse aga ligi 52 miljonit krooni, millest haridus- ja teadusministeerium (HTM) vaikib. Mõne aasta eest koostatud tegevuskava nägi Pärnu mnt 57 asuva ehituse rahastamist ette eelnimetatud koolidele praegu kuuluva kinnisvara müügist.

HTM-i kommunikatsioonibüroo konsultandi Asso Ladva sõnul ei ole seni aga ühtegi hoonet müüdud ja praeguses majandusolukorras ei ole kinnisvara müümine ka mõttekas, mistõttu minister Tõnis Lukas tegi ettepaneku kasutada ühishoone ehituseks RKAS-i abi. „Kogu protsess on veel täiesti alguses, seega ei saa täpsetest tähtaegadest ja summadest veel rääkida,” lisas Ladva. 2006. aastal otsustas valitsus uue kooli ehitamist 2/3 ulatuses rahastada vara müügist laekuvast tulust. Riigikontrolli andmetel on kolmel viimasel aastal laekunud kõne all olevate hoonete müügist riigieelarvesse 77,7 miljonit krooni, mistõttu peaks olema ministeeriumil arhitektuurikonkursi ja detailplaneeringu algatamiseks taskus üle 50 miljoni krooni.

Ideekonkurss juba tänavu

Algselt 2011. aasta lõpus valmima pidanud hoone tähtajad aga nihkuvad. Tallinna muusikakeskkooli direktor Timo Steiner hindab seda tähtaega ebarealistlikuks. „Tegevusi pole alates eelmise valitsuse otsusest toimunud ja see ei ole võimalik,” lausus ta. Uue õppehoone rajamise projektijuhiks olev RKAS loodab hoone ideekonkursi kuulutada välja siiski veel tänavu. Steineri sõnul on krundil asuva uue hoone põhiplaan koostatud, kuid üle vaadata tuleb ilmselt seegi. „Sõltub, kui palju muusikuid haridusministeerium soovib näha,” viitas ta riigitellimuse võimalikule muutusele. Muutunud on kindlasti ka aastate eest lähtekohaks võetud 260 miljoni krooni suurune hoone maksumus, mis ei katnud Steineri sõnul ka paari aasta eest tegelikke vajadusi.

Raha leidmine endiselt lahtine

•• Koolide ühise õppehoone rajamise projektijuhi, Riigi Kinnisvara AS-i (RKAS) projektidirektori Andrus Kõre sõnul võtab arhitektuurilise lahenduse leidmine ja detailplaneeringu koostamine aega ligi kaks aastat. „Kõik järgnevad tegevused, maksumused ja tähtajad sõltuvad esimese etapi tulemusest,” jätab Kõre valmimise tähtaja lahtiseks.

•• Hoonestusõiguse RKAS-i kätte andmine ei tarvitse aga olla lõplik ja sõltub ehituse rahastamise skeemist. Kui haridus- ja teadusministeeriumil õnnestub maja jaoks saada raha osaliselt Euroo-pa tõukefondist, peaks see kuuluma ministeeriumi varade hulka. Kui mitte, puudub vara edasi-tagasi liigutamisel mõte.

•• Esialgse kava kohaselt tuleb uus õppehoone kuni seitsme maapealse ja kahe maaaluse korrusega. Seejuures tuleb lammutada Pärnu maantee äärne Tallinna ülikoolile kuuluv vana kollane ühiselamu, mille jaoks on Tallinna muusikakeskkooli direktori Timo Steineri sõnul kokkulepe saadud.

•• Praegu on õpilased linnas laiali pillutatud, rõhutas ta.