Hiljuti riigikogu majanduskomisjonis vastu võetud otsus, millega keskkonnaministeeriumi sai loa võõrandada Tallinna linnale tasuta neli Harju tänava äärset krunti, andis muu hulgas rohelise tule tänavaäärsele haljasalale kohviku ehitamiseks.

Võõrandatavad krundid asuvad Harju tänav 40/42, 40a, 32 ja 24/26 ning võtavad enda alla üle 4500 ruutmeetri suuruse maa-ala, millel asub ka turistidele ja linlastele südalinna ehitatud park. Kruntide tasuta võõrandamist on pealinn taotlenud 2004. aastast saadik, pea viis aastat hiljem on riik linna soovile lõpuks vastu tulnud.

Talvine ja suvine lahendus

Abilinnapea Deniss Boroditši sõnul oli linna eelarves juba 2007. aastal kohviku ehituseks raha eraldatud, peale selle tehti valmis ka eskiisprojekt. Kuna siis kuulus maa veel riigile, ei jõutud ehituslubade asjus kokkuleppele.

„Toona oli kohviku projekti tegemiseks ja ehitamiseks eraldatud 2,5 miljonit krooni,” rääkis Boroditš. „Praegu hakkame koostama uut projekti, kuid eskiisi aluseks võtame ilmselt 2007. aastal tehtud kavandid. Enne lõplikku otsustamist vaatame need siiski töörühmaga üle ja otsustame, ega mõtted vahepeal muutunud ei ole.”

Abilinnapea kirjeldas, et kahe aasta taguste kavandite kohaselt tuleks kohvik ühekorruseline ja asuks haljasala ülemisel nõlval, kõrgust oleks pargi servas oleva müüri jagu. „Kohvik saaks eraldi talvise ja suvise lahenduse,” selgitas Boroditš. „Suviti täidaks kohviku siseruumid kaksteist neljainimese söögilauda, nendele lisanduksid terrassile jäävad kohad. Talviti oleks maja kahe laua võrra tühjem, sest praegu uisulaenutuseks püsti pandud putka asemel hakataks vastavat teenust pakkuma hoopis kohviku seest.”

Millal kohviku projekt valmis saab ja ehitustöid alustatakse, ei osanud abilinnapea veel öelda. „Usutavasti saame projektiga ühele poole aasta lõpuks,” ütles ta, lisades, et sellele järgnevad riigihanke väljakuulutamine ja ehituskonkurss. „Seda, millal kohvik reaalsel kujul avatakse, ei oska praegu veel öelda.”

Abilinnapea Eha Võrk ütles, et kohviku ehitamine on veninud, kuna riik viivitas kruntide võõrandamisega. „Praegu on pandud suure kella külge see, et krundid anti linnale tasuta, kuid unustatakse täielikult, et linna esindajad on kõnealust maad riigilt juba mitu aastat korduvalt palunud,” nentis Võrk.

Üleandmine vältas ligi viis aastat

•• Riigikogu majanduskomisjoni esimees Urmas Klaas möönis, et komisjonile esitatud taotluse kohaselt on Tallinna linnavolikogu tõepoolest 2004. aasta mais riigilt palunud nelja kinnistu tasuta võõrandamist, kuid õigusaktidega kehtestatud korra kohaselt peavad kohalikud omavalitsused võõrandamise algatajana esitama taotluse hoopis riigivara valitsejale.

•• „Keskkonnaministeeriumile esitas linnavalitsus taotluse alles 2006. aasta jaanuaris,” selgitas Klaas. Praeguseks on väljastatud otsused nii riigivara võõ­randajale kui ka vastu­võtjale.