##“Küla kooskäimise plats on puhtaks ja korda tehtud, Vabadussõja mälestuskivi ümbrus on hooldatud,” põhjendas tänuplaadi ja 20 000-kroonise auhinna andmist Kodukaunistamise Harjumaa Kogu juht Jüri Muru.

Külarahvas ühise asja eest väljas. Valkla külaelu kolm aastat juhtinud Aare Peensalu peab selle aasta suurteks saavutusteks küla valgustamist ja jaanituleplatsi rajamist lahti kaevatud jõesängi naabrusse. “Meil on lihtsad ja toredad inimesed,” iseloomustab ta.

Karget sügisilma trotsides on külavanem valmis tundide kaupa pisibussiga Valkla vahel tiirutama, et aga külalistel kõik vaatamisväärsused nähtud saaksid.

Hooldekodu üks elumaja on euroremonditud, suvel ehitasid elanikud mõisa juurde uue maakividest aia ja vahetasid muinsuskaitsealuse kivimaja katuse.

Möödunud aastal rajati sponsorite abiga Vabadussõja mälestuskivi ja baptistikoguduse vahele parkimisplats, et autod teeäärt ei koormaks. Suvitajate rohkust on ära kasutanud Valkla rand, kuhu on kerkinud uus külalistemaja. Aasta-aastalt laienev forellipüügikoht plaanib järgmisel aastal juurde ehitada sauna ning ööbimiskoha.

“Rahvas on hästi kaasa tulnud. Algul väikesed poisid püüdsid sodida ja lõhkuda, aga nüüd on nad suuremaks kasvanud,” kiidab külavanem.

Mullu napsas tiitli Valkla naaberküla Neeme, mis nüüd on rikkuritest kavalpeade poolt mereranda ehitatud “paadikuuride” ja “järelhaagiste” tõttu kogumas halvemat kuulsust.

Valklas uusiehitisi silma ei torka. Keskuse põllul müttab sõnnikulaotaja, kahes aias hauguvad koerad ja ühes hiilib kass. Poe juurde kiirustab rattaga üks noormees, kärus sõidab mööda emmega jalutama tulnud imik ning nurga tagant ilmub kulunud postiauto, siis jääb kõik vait.

Vanaema majja, oma vanemate naabrusse kolinud ja hooldekodu bussijuhi ametit pidava Peensalu on külarahvas omaks võtnud. Tee peal lehvitab külavanemale sülekoera jalutav vanaproua. Hooldekodu juures ajab mõisapargi teed rehitsev mees törtsu juttu. Käsi pikal tõttab kuulmisi vahetama jagama ka Valkla Baptisti Koguduse pastor Tiit Niilo.

Suvitajad hõivavad Valkla ranna. Valkla elanike arvu kasvatab suureks enam kui 300 ravialusega hooldekodu, kus mõned vaimupuudega asukad möödujate rõõmuks õue kevadel kändudest vallatuilmelisi puuskuptuure täis meisterdaid.

Kohapeal pakub tööd hooldekodu ja 150-pealine piimafarm, enamik küla täiskasvanutest käib raha teenimas naaberkülas Kiiul, viis kilomeetrit eemal Kuusalus või Tallinnas. Külas on 38 lasteaiaealist last ja 144 suitsu. Mõned inimesed kasutavad oma kodu vaid suvel, ehkki just siis saab nende rahu kõige enam häiritud.

Linnarahvale on Valkla tuttav eelkõige tänu supelrannale. Tänavu tekitasid ranna vallutanud puhkajate hordid autode metsa äärde parkimisega kohalikele parajalt peavalu, sest külarahvas ei pääsenud trügimata vee äärde.

Teise mure tõid külla ilmunud pätid, kes raadioid ja bensiini himustades arvukalt rannaliste autosid lõhkusid.

Ehkki tänuplaadi ja võiduraha üleandmine toimub alles reedel, on külavanemal plaan tehtud. 20 000 krooni kulub lastele palliplatsi rajamiseks. Järgmisel aastal pannakse igale majale külge puust aadressisildid talu nimega.

Plaan näeb ette uute sildade ehituse Valkla jõe puhkeplatsini, ja külakiige. Tervitussildid “Harjumaa ilusaim küla 2002” on Valkla piirile juba tellitud.