Muinsuskaitse nõukogu arutas kolmapäevasel istungil erakorraliselt Harjumäe kaevamistel välja tulnud Ingeri bastioni müüridega seostuvat ning soovitas nende väärtuse selgitamiseks tellida ekspertiisi. Liikmed väljendasid istungil arvamust, et Vabadussõja võidusammast ei saa rajada olemasolevate kultuuriväärtuste hävitamise hinnaga.

Muinsuskaitse selts toetab

Nende hinnangul tuleb bastioni oletatava sarruse ja esimese flangi laskevalli seespoolse tugimüüri väärtuse kohta tellida lisaekspertiis kunstiakadeemia emeriitprofessorilt Rein Zobelilt ja Tartu ülikooli kunstiajaloo lektorilt Kaur Alttoalt. Neljapäeval taunis ka Eesti muinsuskaitse seltsi esimees Jaan Tamm otsust müürid lammutada.

Lähiriikides sellist ei leia

Tamm ütles Kuku raadiole, et tegemist on haruldase kolmeastmelise bastioniga, millist ei leidu üheski Eesti lähiriigis. Eelmise nädala lõpul tulid bastioni muldkehast välja 17.–18. sajandist pärit müürid, mida tolleaegsetele kaartidele pole kantud. Muinsuskaitseeksperdid otsustasid esmaspäeval, et müürid säilitatakse osaliselt ning markeeritakse võidusamba platool eri värvi graniitplaatidega.