Kuna Veskimöldre ei ole ehitatud laskmaks läbi sellist autovoogu, tekkis totaalne kaos, mis kestab siiani.

Esiteks ei taha, ei suuda ega kavatse pea ükski autojuht kinni pidada 30 km/h piirangust. Kõige kummalisem, et politsei sellist olukorda soodustab, olles tühistanud märgid, mis muudavad Veskimöldre samaväärsete ristmikega piirkonnaks, samuti keeldudes paigaldamast nn lamavaid politseinikke.

Teiseks on veoautodel rangelt keelatud sõita läbi Veskimöldre. Ka nemad lihtsalt irvitavad keelu üle. Nii vuhiseb kiirust vähendamata elumajade külje alt mööda päevas sadu rekka’sid, kütuseveokeid, kaubaautosid, kallureid, kraanasid ja muid suuri sõiduvahendeid, nii et majad värisevad.

Kes vastutab?

Kolmandaks ei ole Veskimöldresse ehitatud kõnniteid. Samas on siin palju noori väikeste lastega peresid: kes alles vankris, kes jalgratta või rulluiskudega sõitmas või vanematega jalutamas. Nüüd ei ole see enam kahjuks võimalik. Eriti muret tekitav on pilt tipptundidel, mil lapsed lähevad kooli või tulevad koolist.

Saan aru, et see remont võib olla vajalik ja möödapääsmatu. Aga kuidas seda korraldatakse? Julmalt sätiti ümbersõidumärgid kohale, mainimata, miks ja kui kauaks. Tõepoolest, hilinenult ilmus teatekene valla ajalehes.

Kui helistasin kaose esimesel päeval Saue valda, ei teatud seal isegi, kes vastutab. Pärast kolmandale numbrile suunamist teatati, et valda see ümbersõit ei puuduta, sellega tegeleb maanteeamet.

Seesama maanteeamet, kes kavandatavale Juuliku-Tabasalu kiirteele sobivat asukohta otsides jättis kohalike elanike tulistest protestidest hoolimata kõrvale variandi, et tulevane maantee oleks kulgenud mööda asustamata alasid, eelistades varianti, kus tee jookseb läbi elurajoonide. Sest see on odavam.

Saue vald, kes esimese hooga lubas pühalikult riigiga lausa kohtusse minna, lõi üsna varsti maanteeametiga käed. Miks on neilsamadel aladel, kus pidavat olema konnade kudemiskohad ja haruldaste taimede levialad, nüüd kopad maasse löödud?

Olen väsinud helistamast maanteeametile palvega saata vähemalt politsei siia korda looma. Miks Saue vald ei jälgi, millisesse olukorda tema elanikud seatakse?

Kommentaar

Enn Raadik, Põhja regionaalse maanteeameti direktor

Tänu Harku-Laagri maantee remondile muutub Laagri alevit läbiv maantee tänapäevaseks kõnniteedega ja valgustatud peatänavaks. Töö kestab järgmise aasta juunini. Maantee ajutine sulgemine oli vältimatu. Sulgemisi kavandatakse lõikude kaupa, et ümbersõitude äärseid elanikke võimalikult lühikest aega häirida. Teave avaldatakse valla kodulehel ja vallalehes. Vabandame ebameeldivuste pärast.

Kommentaar

Indrek Brandmeister, Saku valla kommunaal- ja majandusspetsialist

Veskitammi tänava rekonstrueerimisaegse liikluskorraldusskeemi kooskõlastas vallavalitsus 2. oktoobril. 4. oktoobril ilmus teade valla kodulehel ja üleriigilistes meediakanalites. Et kogu liiklus läbib Tuulemurru tänavat, on halbadest valikutest parim, kuna Tuulemurru on kõrvaltänavatest kõige laiem ja lühem tee Laagri-Harku maanteele jõudmiseks. Vallavalitsus palub mõistvat suhtumist.