Jaanuari lõpus esitasid Nõmme Tee Selts ja MTÜ Hooliv Jätkusuutlik Tallinn Harjumaa keskkonnaametile ettepaneku Harku metsa riikliku maastikukaitseala moodustamiseks.

Kodanikuliikumiste sõnul on nimetatud pöördumist kavandatud juba aastaid, kuid nüüd otsustasid nad kiirustada, et vältida Pääsküla möödasõidutee (Tähetorni tänava ja Tabasalu-Juuliku maantee ühendustee) rajamist.

„Kui moodustati Nõmme maastikukaitseala, siis oli juba näha, et sama teed võiks minna ka Harku metsaga,” selgitas Nõmme Tee Seltsi esimees Helle Vilu.

Peamiselt Harku vallas

Ettepaneku järgi tuleks Harku kaitseala Nõmme-Mustamäe maastikukaitsealast ligi kolm korda suurem, hõlmates kogu metsa ehk umbes 600 hektarit. Vilu lisas, et linnaosavalitsuses on kohaliku kaitseala moodustamist arutatud juba varem. „Meie ei usu, et linn sellega nõus oleks, sest näib, et mängus on linna huvi möödasõidutee ehitada,” märkis Vilu.

Looduskaitseala jääks valdavalt Harku valla territooriumile, Nõmme linnaosast kataks see vaid 3,7 hektarit. Tallinna külje all paikneva valla esindajatele kodanikuliikumiste ettepanek meeltmööda ei ole. „Maastikukaitseala võib seada metsas piirangud inimeste puhketegevusele,” selgitas Harku abivallavanem Sulev Roos ning lisas, et ka Harku vald toetab möödasõidutee rajamist.

Nõmme linnaosa vanem Rainer Vakra tõdes samuti, et maastikukaitseala piirid peaksid olema korralikult läbi mõeldud ega tohiks hakata takistama piirkonna sporditegevuse arendust. „Muidu toetame seda ideed täielikult,” oli Vakra positiivselt meelestatud. „Samal ajal ei usu ma, et läbi metsa kavandatud teed nii või teisiti lähemal ajal ehitama oleks hakatud.”

K-Projekti koostatud Pääsküla ühendustee eskiislahendust Nõmme linnaosa valitsus jaanuaris ei kooskõlastanud, viidates, et puuduvad teetrassi valiku põhjendused.

Tallinna linnavalitsuse kõneisik Toomas Pirn rõhutas, et linna üldplaneeringusse on teeprojekt sisse arvatud ja maastikukaitseala moodustamisel peab sellega arvestama. „Aga kui mets looduskaitsealaks kuulutatakse, jääb tee loomulikult tulemata,” nentis Pirn.

Harjumaa keskkonnaameti looduskaitse peaspetsialist Tiina Napp lausus, et esitatud ettepanekuga pole jõutud põhjalikult tutvuda, kuid peagi võetakse see menetlusse.

Inimesed ohustavad Harku metsa

•• Nõmme Tee Selts ja MTÜ Hooliv Jätkusuutlik Tallinn rõhutasid oma pöördumises Harjumaa keskkonnaametile, et Harku metsa piirkond on otseselt ja pidevalt ohustatud inimese potentsiaalsest tee- ja elamuehitustegevusest.

•• Riikliku maastikukaitseala moodustamise eesmärk on nende sõnul Harku mägede, rabade ja metsade kaitse ning looma-, taime- ja seeneliikide soodsa seisundi tagamine.

•• „Metsas leidub palju ka haruldasi ja looduskaitse alla võetud taimeliike,” sedastas pöördumine.

•• Sellised taimed on näiteks aasnelk, väike käopõll ja jumalakäpp.

•• Nõmme Tee Selts ja MTÜ Hooliv Jätkusuutlik Tallinn mainisid oma taotluses keskkonnaametile veel, et Harku metsas on kohatud rebast, valgejänest, metskitse, põtra, metssiga, mügrit, oravat, mutti, mitmeid kahepaikseid ja roomajaid. Esineda võivad veel ka metsnugis, nirk, kärp ja kobras.