Harku vallavanem Kaupo Rätsepp rääkis Päevaleht Online’ile, et iga valla jaoks on oluline see, et ühinemine viiks elu paranemise poole. „Mina täna vallajuhina ei näe, kus on paremaks muutumise pool. Pigem võib sel olla vastupidine efekt,“ ütles Rätsepp.

Rätsepp rääkis, et on küll haldusreformi pooldaja, kuid seda tuleks teha seal, kus see vajalik on. Tema sõnul pole Tallinn kindlasti koht, kust reformiga peaks algust tegema.

„Kõik vallad, kellele Tallinn plaanib ühinemisettepaneku teha, on haldussuutlikud omavalitsused,“ märkis Rätsepp. „Ma ei näe täna võimalust, et keegi neist oleks nõus Suur-Tallinnaga liituma.“

Saku vallavanema Arvo Pärniste sõnul ei vääri Saku rahvas olla Tallinna ääremaa. „Kui sõita mööda Tehnika teed Tallinna poole, siis näete, milline ühendus on Sakuga,“ põhjendas Pärniste valla seisukohta.

Pärniste leiab, et Saku vallal ei oleks Tallinnaga liitumisest midagi võita. „Ma ei näe Sakus ühtegi inimest, kes oleks valmis selle poolt hääletama,“ kinnitas vallavanem.

Liitumisel peab olema eesmärk, rääkis Pärniste, kelle sõnul Tallinnal see on olemas. „Saada viimane tulumaksuprotsent kätte, mida Tallinnas töötavad Saku valla elanikud justkui linnast välja viivad. Aga inimene ei saaks seda kunagi tagasi,“ märkis Pärniste.

Saue vallavanem: liitumine tooks suured ümberkorraldused

Saue vald ei ole vallavanem Mati Tartu sõnul Tallinnaga liitumise võimalikkust veel arutanud. „Neid asju peab otsustama volikogu. Leian, et iga omavalitsus võib teha igasuguseid otsuseid,“ märkis ta.

„Meie suhtume hetkel rahulikult. Oleme ju teinud Saue linnale ettepaneku ühinemiseks ja nemad ei olnud näiteks nõus,“ ütles Tartu.

Tartu ei tahtnud arvamust avaldada, kas vald üldse tahaks linnaga liituda, kuid nentis, et liitumine võiks endaga kaasa tuua ilmselt suured ümberkorraldused.

„Saue valla territoorium on nii suur, et sellisel juhul tuleks ehk kõne alla Saue valla tükeldamine. Ma ei kujuta ette, mil moel see läbi viia, ei oska praegu öelda,“ märkis ta.

Tallinn asub eelnõu järgi läbirääkimisi pidama Harku, Saue, Saku, Rae, Jõelähtme ja Viimsi valla ning Maardu linnaga.