Heategevusfond Dharma otsustas aidata viie lapsega perekonnal teha Männikul asuvas korteris remonti, mida sotsiaalhooldaja palk ja riiklik toetus üksik-emal endal teha ei võimalda.

“Tuul puhub nii kõvasti, et lööb uksed lahti,” kirjeldas viit last kasvatav Õnneleid oma Tallinnas Männikul asuva katuse-    aluse korteri seisukorda. Kolmetoalisest korterist on pere siiani elanud vaid ühes, enam-vähem talutavas korras olevas toas, kuid külmemate ilmade tulles ei pea nad ka seal vastu. Pliidiküttega tuba on hommikuks jääkülm. Vana maja seinad, aknad ja uksed ei suuda enam sooja kinni hoida.

Üks piklik tuba peab öösiti ära mahutama kogu kuueliikmelise pere – selleks laotatakse terve põrand madratseid täis. Kõik lapsed (7–14) käivad koolis, tuppa mahub aga vaid üks kirjutuslaud. Kodutöid tuleb seega teha kordamööda, selgitas ema. Tualett asub korterist väljas koridori lõpus ning pesemisvõimalused puuduvad üldse.

“Eelmise talve elasime kuidagi üle. Toppisime ukse alla riideid, et tuul magades pähe ei puhuks,” meenutas Õnneleid, lootes, et sel talvel saab pere endale lõpuks ometi kauaigatsetud sooja ja korraliku kodu.

Abi tuleb küsida

Perele ulatas oma abistava käe heategevusfond Dharma. Nõmme linnaosa valitsus pöördus veidi aja eest Dharma esindajate poole ning nemad on nüüdseks remondiprojektile oma jah-sõna andnud. Nõmme linnaosa valitsuse lastekaitsetöötaja Kati Valma sõnul ei saa linn üksikuid peresid nii suurte ühekordsete toetustega aidata, kui remondiks vaja oleks. Linn toetab peret jooksvalt, aidates tasuda õppimise ja huvialade eest.

Heategevusfondi Dharma esindaja Margit Roosaare sõnul saaksid nemad töid alustada järgmise aasta alguses. Ometi möönis ka tema, et nii suuri projekte nad väga tihti ette ei võta, mistõttu see juhtum on vägagi haruldane.

“Me aitame, kui leiame koostööpartnerid: kas omavalitsuse, eraettevõtja vms,” ütles Roosaar. Tema sõnul on omavalitsuste suhtumine abivajajate aitamisse väga erinev, maal ollakse aga tublisti aktiivsemad kui linnas, kus ei osata abi küsidagi. Nõmme linnaosa valitsus on Roosaare sõnul aga üks osavõtlikumaid ning seal ollakse oma inimeste eluoluga kursis.

Nõmmel avati äsja ka laste päevakeskus, kus Õnneleiu lapsed saavad hakata pärast kooli aega veetma. Keskuses on pesemisvõimalused, varsti hakatakse ka sooja toitu pakkuma, lisaks aidatakse lastel koolitöid teha.

Peretoetus läheb laenumakseteks

•• Õnneleid elab parajasti lastega oma ema juures linna teises otsas, sest kodu on elamiseks lihtsalt liiga külm, pealegi on seal remont pooleli.

•• Õnneleid võttis remondi tarvis 30 000 krooni kiirlaenu, millest kolmandik läks naabrimehest ehitajale ja ülejäänu ehitusmaterjalide ostmiseks. Plaan oli korrastada tühjalt seisvad toad ning muuta tagumine väiksem tuba vannitoaks.

•• Naabrimees alustas suvel ehitust, kuid sõitis septembris koos juba makstud rahaga Soome tööle ning ehitus jäi pooleli.

•• Pealegi on pere sissetulekuks igakuine riiklik peretoetus (2400 krooni), millele lisandub paljulapselise pere kvartalitoetus.

•• Õnneleid maksab laenu tagasi umbes 2000 krooni kuus, mis jätab kuueliikmelisele perele elamiseks pereema sotsiaalhooldaja palga.

•• Laste vägivaldne isa enam pere juures ei ela.