Eriti särtsakas plika

Sama rõõmus ja tänulik on telefonivestluses ka Ott Ormaku ema Signe Koik, kelle hüüde peale poiss nüüd teisest toast jooksuga kohale tuleb. “Meil läheb järjest paremini,” on ta kindel. “Ott on siiralt rõõmus iga kuuldud heli üle.”

Otti opereeriti tänavu kevadel. Sarnaselt Kristi looga jagus ka selle väikese poisi heaks nii palju lahkeid annetajaid, et abi sai teinegi kurt laps. “Ott ütleb juba lauseid,” lausub ema, kelle sõnul poiss kuuljaks saades väga ei imestanudki. “Osa lapsi kuuljaks saamine ehmatab, aga Ott oli kohe väga rõõmus.” Ebameeldivaid või liiga valjusid helisid väikemees aga ei armasta ja kipub siis implantaadi klemme peast rebima. “Üks päev, kui issi kappi seina pani ja puuris, siis võttis Ott klemmid kohe peast,” naerab ema.

Viis aastat tagasi heade inimeste rahastatud südameoperatsiooni läbi elanud Triinu-Liis Tammest on kasvanud eriti elavaloomuline ja särtsakas plika, kes fotograafile kõik trikid oma oskustearsenalist ette näitab ja hoolimata jõulupeoks sätitud piduriietest küll voodi peale, küll voodi alla ronib. “Mul on kaks luuletust,” kuulutab ta. “”Julgelt seisan sinu ees” ja “Verivorsti lõhnad”!” “No selline ta meil on,” muigab ema Kristel. Pisikest kasvu tüdruk käib ujumas, väga rasked füüsilised pingutused pole talle siiski lubatud ning kooli läheb ta ilmselt koos aasta noorema õe Mari-Liisiga. Iga-aastane kontroll Soomes arstide juures on samuti ette nähtud.

Ajukasvajat põdenud, Eesti arstide poolt ravimatuks peetud ja kolm aastat tagasi soomlanna Tuula Visa annetatud raha eest Helsingis opereeritud Kerdi Lääne on nüüd tubli ja aktiivne kuuenda klassi tüdruk. “No kui tunnistusel on ainult neljad-viied ja jätkub jaksu võrkpalli mängimas ja ujumas käia, siis on ju ikka väga hästi,” leiab Kerdi ema Kaja. Naine on mures vaid selle pärast, et kogu haiguse aja teadvusel olnud Kerdi mäletab asju, mida ta ei peaks mäletama. “Kõik, mida arstid tema kuuldes rääkisid, on talletunud. Aga kui kõik ilusti edasi läheb, ju me siis unustame.”

Teodori vanemad inimeste lahkusest üllatunud

•• Selle nädala algul oli Eesti Päevalehes lugu ajukasvajaga Teodorist, kelle vanemad on nüüd rõõmsalt üllatunud selle üle, kui paljud lehelugejad on soovinud poissi aidata.

•• 7-aastane Teodor pääseb Helsingi haiglasse lõikusele ilmselt jaanuaris ning haigekassa tasub tema operatsioonikulud 11 000 eurot. Et haigekassa reeglid ei luba maksta transpordi, haiglas operatsioonijärgselt veedetud aja ja vanemate kohalviibimise eest, on poisil koos vanematega palve: kellel võimalik, aidaku kokku saada kulutusteks vajalik summa 4000 eurot. Üürikorteris elava pere säästud on kulunud seniseks raviks ja uuringuteks ning laenugi on võetud.

•• Teodori ajus paiknev astrotsütoom leiti silmakontrolli käigus möödunud sügisel. Eestis on poisile tehtud kaks operatsiooni, kuid seni vajalike tulemusteta. Helsingi ülikoolis on aga vastav praktika olemas ning varemgi Eesti lapsi aidanud kirurg Juha Hernesniemi proovib Teodori ajus ohtlikul kohal paiknevat kasvajat eemaldada. Teodori arstist isa Anatoli Kadatski sõnul on astrotsütoom sedasorti kasvaja, mis korraliku eemaldamise korral enam edasi ei levi. “Lootust on!” usub ta.

•• Kellel on soov jõuluajal head teha, võib raha üle kanda Hansapanka Natalia Valtsi nimele, kontonumbrile 1104993339. EPL