Tervisekaitseinspektsiooni teatel on teema aktuaalne ka Eestis, sest võrreldes mullusega viirushepatiitidesse haigestumine suurenenud pea poole võrra.

Tervisekaitseinspektsiooni epidemioloogianõuniku Kuulo Kutsari sõnul suurenes tänavu võrreldes möödunud aasta sama perioodiga A-viirushepatiiti haigestumine 3,8 korda ning haigestumine C-viirushepatiiti 2 korda. „Eestis on tänavu registreeritud kokku juba 141 viirushepatiidi juhtu, neist 15 A-viirushepatiidi, 10 B- viirushepatiidi ja 44-C-viirushepatiidi juhtu. Samuti on suurenenud krooniliste ja täpsustamata hepatiitide osakaal,“ rääkis Kuulo Kutsar.

Kutsari sõnul on aga eriti ohtlik näide Läti, kus on aasta algusest 4. mai seisuga kinnitatud juba 1442 A-viirushepatiidi haigusjuhtu. „Eestis on sel aastal 18. mai seisuga kinnitust leidnud 15 A-viirushepatiidi esinemist, millest 12 on sissetoodud välismaalt: Egiptusest seitse, Indiast neli ja Lätist üks,“ ütles Kutsar.

Ülemaailmset hepatiiditeadlikkuse päeva tähistatakse tänavu juba kuuendat aastat. Esmakordselt leidis hepatiidipäev aset 1. oktoobril 2004. aastal. Tänaseks on sündmusest kujunenud rahvusvaheline liikumine, mida tähistavad ülemaailmselt nii WHO Euroopa regionaalamet, Euroopa maksauuringute assotsiatsioon (EASL), Euroopa maksahaiguste patsientide assotsiatsioon (ELPA) kui ka mitmed rahvuslikud patsientideühendused.

Hepatiit on tõsine ülemaailmne terviseprobleem. Kuigi paljud A-hepatiidi juhud jäävad sümptomite puudumise tõttu avastamata, on Maailma Tervishoiuorganisatsioon andnud teada, et igal aastal esineb vähemalt 1,5 miljonit haigusjuhtu. Ligikaudu 2 miljardit inimest maailmas on nakatunud hepatiit B viirusega ning neist umbes 250 miljonit on kroonilised viiruse kandjad. Ligikaudu 500 000 kuni 1 miljonit inimest sureb aastas hepatiit B-ga seotud haiguse tõttu.

A-hepatiidist on võimalik hoiduda puhtust pidades. Kuigi kondoomi kasutamise tõhusus B-hepatiidi viiruse edasikandumise vältimisel ei ole sajaprotsendiline, võib kondoomi kasutamine nakatumisohtu vähendada. Tuleks arvestada ka B-hepatiidi nakkusohuga mitmete kosmeetiliste protseduuride, nagu tätoveerimise ja kõrvade augustamise käigus.

Parim kaitse A ja B-hepatiidi vastu on vaktsineerimine. Ennast vaktsineerides hoiad ära enda haigestumise ja vähendad oluliselt ka oma  lähedaste haigestumise riski. Lisateavet vaktsineerimise kohta saab perearstilt või lähimast vaktsineerimist teostavast raviasutusest.

Vaata ka: vaktsiin.ee, tervisekaitse.ee