"Varem kultuuriminister Raivo Palmaru poolt salastatud ning nüüd Isamaa ja Res Publica Liidu nõudel avalikustatud hoonestusõiguse leping ei võimalda Sakala keskuse lammutamist." Sellisele seisukohale asusid IRL saadikud pärast Helir-Valdor Seederi poolt välja nõutud lepinguga tutvumist.

Lepingus on selgelt sätestatud hoonestaja kohustus olemasolev Sakala keskus renoveerida. "Lammutamisest ei ole lepingus sõnagi ning renoveerimine saab tähendada üksnes olemasoleva keskuse kordategemist, mitte aga selle maha lammutamist ja uue koleda kipskarbi ehitamist,"ütles Isamaaliidu fraktsiooni esimees Andres Herkel.

Lepingus on juttu küll juurdeehitusest, aga mitte olemasoleva hoone lammutamisest. Möödunud aastal väljastas Keskerakonna poolt juhitud Tallinna linnavõim AS-ile Uus Sakala loa Sakala keskuse lammutamiseks. Samas oli AS-i Uus Sakala üks osanikest Peeter Rebane astunud Keskerakonda, teatas erakond.

Novembris nõudis Isamaa ja Res Publica Liit kultuuriminister Palmarult Sakala keskuse hoonestusõiguse lepingu avalikustamist, et selgitada, kas leping võimaldab või keelab keskuse lammutamist. Palmaru aga keeldus lepingu avalikustamisest.

IRL peab ebanormaalseks, et Riigikogu liige Helir-Valdor Seeder ei saanud mitme kuu vältel kultuuriminister Palmarult kätte hoonestusõiguse lepingut. "Nüüd saab ka selgeks lepingu varjamise eesmärk - et AS-il Uus Sakala oleks võimalik Sakala Keskus veel enne valimisi lammutada. Uue, palju suurema hoone ehitamine oleks kahtlemata omanikule kasulikum kui olemasoleva kordategemine. Avalik huvi on kindlasti olemasolev hoone säilitada. Kultuuriministeerium ja Tallinna linnavalitsus on tegutsenud räigelt avalike huvide vastu," ütles Andres Herkel.

Esmaspäeval arutab riigikogu kultuurikomisjon Isamaa ja Res Publica Liidu poolt esitatud otsuse eelnõu, mille vastuvõtmise korral saaks valitsus astuda samme hoonestusõiguse lepingu lõpetamiseks. "Pole välistatud, et lepingu lõpetamine on lihtsam, sest lepingus sätestatuga on mindud vastuollu," leidis Herkel.