Justiitsministeeriumi avalike suhete talituse juhataja Ivi Papsteli selgitust mööda võetakse kinnipeetav pärast kohtuotsuse jõustumist vanglasse vastu ja paigutatakse kõigepealt vastuvõtuosakonda, kus tehakse kindlaks tema eluloolised andmed, määratletakse sotsiaalpsühholoogiline prognoos ja selgitatakse välja muud andmed, mis on vajalikud tema individuaalse täitmiskava koostamiseks. "Kinnipeetava vastuvõtuosakonnas viibimise aeg ei tohi ületada kolme kuud," ütles Papstel Päevaleht Online'ile.

Millisesse vanglasse kinnipeetav  läheb, tuleneb täitmisplaanist, kus on kirjas, et Harju maakonna elanikest vangid paigutatakse Tallinna vanglasse, kuid seda siiski eranditega. Nimelt lähevad Murru vanglasse üle 55 aasta vanused kinnipeetavad, kellel ei ole tervislikke vastunäidustusi.

Üksikvangistus Simmi ees ei oota

Samuti on vangi puhul vaja lahendada küsimus, kas teda tuleb hoida teistest vangidest eraldi. Vangistusseaduse eraldihoidmise printsiip näeb ette, et vanglas hoitakse eraldi inimesi, keda nende endise ametialase tegevuse tõttu ähvardab kättemaksuoht. "Seda, kas ja milline kättemaksuoht konkreetset kinnipeetavat ähvardab ning kuidas ja mis mahus eraldihoidmise printsiipi rakendatakse, hinnatakse iga konkreetse kinnipeetava puhul eraldi tema vastuvõtmisel vanglasse,"selgitas Ivi Papstel.

 "Oluline on ka rõhutada, et eraldi hoidmine ei tähenda kindlasti mingit üksikvangistust, see tähendab vaid tema eraldamist neist kinnipeetavatest, kes talle kätte võivad maksta. " lisas ta.

Avalike suhete talituse juhataja sõnul jääb vang üldjuhul sellesse vanglasse, kuhu ta algul määrati, kuid vangistusseadus näeb ette ka alused kinnipeetava ümberpaigutamiseks ühest vanglast teise – näiteks tema individuaalse täitmiskava elluviimiseks, vangistuse täideviimise eesmärkide saavutamiseks või julgeolekukaalutlustel. 

Kohus mõistis Herman Simmi 12 ja pooleks aastaks vangi

Harju maakohus tunnistas täna endise kõrge riigiametniku Herman Simmi (61) süüdi riigireetmises ja asutusesisese teabe edastamises ning mõistis talle liitkaristuseks 12 aasta ja 6 kuu pikkuse vangistuse.

Ka mõisteti Simmilt välja kaitseministeeriumi esitatud tsiviilhagi, milles arvutati Simmi tekitatud kahjuks kokku 20 155 000 krooni.

Kohtuasja arutati kinnisel istungil ja kokkuleppemenetluses.