Perekond Simm leiab, et kuna film „Riigireetur” on äriprojekt, aga Herman Simmi sellest eelnevalt ei teavitatud, siis on muu hulgas rikutud tema autoriõigust. Heete Simmi sõnul on Hermani seisukoht: kui ta oleks teadnud, et tegemist on eraprojektiga, poleks ta intervjuud andnud.

„Kärmas esines rahvusringhäälingu kuupalgalise töötajana,” märkis Heete Simm. „Herman pandi fakti ette, et ta räägiks. Teades tema idealistlikku maailmavaadet, arvas ta, et teeb rääkimisega kasu riigile. Tegelikkuses kasutati teda lihtsalt ära.”

„Mind ennast šokeeris kõige rohkem see, et kuigi ma ütlesin filmigrupile, et ma ei suhtle nendega, siis nad ikkagi salaja filmisid mind,” ütles Heete Simm. Näiteks filmiti, kuidas ta tuleb kaitsepolitsei majast välja. Lisaks passis Heete Simmi sõnul võttegrupp eesotsas Mihkel Kärmasega Simmide maja ees ja tülitas naabreid.

Simmi suulised teosed

Perekond Simmi esindava advokaadi Kaido Uduste hinnangul on filmi tootjafirma Testfilm selgelt rikkunud autoriõiguse seadust. Ta viitas autoriõiguse põhimõttele, et autorile kuulub ainuõigus lubada ja keelata oma teose kasutamist teiste isikute poolt.

„Praegu on aga kujunenud olukord, kus dokumentaalfilmi tegijad on võtnud mitmeid intervjuusid, filminud fotosid ja lisanud need oma dokumentaalfilmile, kuid fotode autoritelt nagu ka Herman Simmilt, kes andis intervjuusid ja lõi sellega suulisi teoseid, pole küsitud ega saadud luba nende teoste või esituste kasutamiseks käesolevas dokumentaalfilmis,” selgitas Uduste.

Kuna autoriõiguse rikkumine ärilisel eesmärgil on käsitatav kuriteona, siis esitati politseile kuriteoteade, kus on Udaste sõnul välja toodud ka teisi kuritegusid, sealhulgas Heete Simmi salajane jälgimine. Kuriteoteate esitamise üheks põhjuseks oli Udaste sõnul ka asjaolu, et mitme teates märgitud õigusrikkumise tuvastamine tsiviilkohtumenetluses ei ole käesoleval juhul võimalik ja vastavaid tõendeid saab koguda ainult kriminaalmenetluses.

Uduste on saatnud kirju ka Testfilmile. „Teise poole seisukoht on hetkel olnud see, et nemad pole midagi rikkunud. Nad lähtuvad väitest, et kedagi pole käesoleval juhul midagi tegema sunnitud ja kui Herman Simm andis intervjuu, siis ongi ta nõustunud sellega, et tema poolt öeldut võib kasutada ükskõik kus, ükskõik millisel viisil ja tingimustel. Päris nii see siiski pole,” kinnitas ta.

Põhja politseiprefektuuri pres­siesindaja Harrys Puusepp ütles, et politsei on tõepoolest vastava kuriteoavalduse saanud. „Aga ühtegi menetlust ei alustatud, sest kuriteo koosseisu ei tuvastatud,” ütles Puusepp.

Uduste lisas aga, et prokurör ei ole võtnud kuriteoteate osas vastu lõplikku seisukohta.

Eesti Päevalehe andmetel ei küsi Simmid filmitootjalt Testfilm küll konkreetset rahasummat, kuid oodatakse ettepanekut, kuidas firma kompenseeriks omapoolsed rikkumised. Testfilm leiab, et autoriõigust rikutud pole. Kärmas avaldas kahtlust selleski, et „Riigireetur” üldse äriprojekti nime väärib – kas film tuli ots otsaga kokku või teenib midagi tulevikus.

Kärmas: Simm teadis, mida tegi

•• Filmi ühe autori Mihkel Kärmase sõnul on Simmide protest ootamatu ja täiesti põhjendamatu. „Alustasime läbirääkimisi aasta tagasi, intervjuud Simmiga toimusid mais ja juunis. Sellele järgnes pea poole aasta pikkune tootmisperiood, mille jooksul ei leidnud kumbki Simmidest, et nende autoriõigusi oleks rikutud,” rääkis Kärmas.

•• Tema sõnul teadis Herman Simm väga hästi, et tegemist on filmiga, mis linastub nii kinos kui ka televisioonis. „Intervjuus on isegi üks koht, kus Simm seda ise küsib,“ viitas Kärmas.

•• Tema sõnul on absurdne ka väide, nagu oleks Simmil filmile autoriõigus. „Iga päev ilmub meedias sadu intervjuusid. Kas minul on nüüd selle kommentaari autorina alus esitada arve Eesti Päevalehele? Kas Andrus Ansipile võiks pressikonverentsi järel väljaanded honorari maksta? Nonsenss! Simmi intervjuu pole „suuline kunstiteos”,” viitas Kärmas.