Vastuseisu peapõhjuseks olid Kõpu laskevälja keskkonnamõjude aruande puudujäägid, näiteks oli käsitlemata laskeharjutuste mõju meriforellile, maismaaloomadele, elanikele, merikotkale, tegemata oli mürauuring, vahendas Hiiu Leht.

Maavalitsuse nõunik Reet Kokovkin meenutas, et Hiiumaa, Saaremaa, Vormsi ja neid ümbritsev meri on juba aastast 1990 UNESCO Biosfääri programmiala, mille sertifikaat kestab aastani 2014. Tema sõnul on see ligikaudu samaväärne Tallinna vanalinna või Kihnu kultuuriruumiga.

“Luua pommitamise koht UNESCO programmialale oleks kaheldamatult pretsedent maailmas,” märkis Kokovkin ja meenutas, et vahepeal n-ö näpukana likvideeritud biosfääri programmiala seadustatakse lähiajal Säästva arengu seaduses.

Kaitseministeeriumi osakonnajuhataja asetäitja Nele Loorents lubas, et vastu kohalike tahtmist laskevälja Kõppu ei rajata.

Laskevälja ühe võimaliku paigana ministeeriumi poolt välja pakutud Nõva elanikud ei taha samuti küla lähedusse õppustepaika, oma arvamuse rõhutamiseks koguti polügoonivastastelt ligi 3000 allkirja.

Õhutõrjedivisjoni ja suurtükiväegrupi laskeharjutuste tarvis on välja valitud kaheksa paika - Kõpu ja Nõva kõrval on kaalumisel ka Aseri, Juminda, Letipea, Rutja ja Sõmeri.