Haridusministeerium avaldas teisipäeval Hiina Eesti instituudi loomisele toetust ning lubati, et valitsus oleks valmis ettevõtmist ka rahaliselt toetama. Poliitiline tahe on olemas, nüüd on vaja projekti ja tegevuskava, ütles teisipäeval ajakirjanikele Eesti kõrgema kommertskooli (EBS) rektor Olav Aarna.

Eesti instituut hakkaks tegutsema viie miljoni elanikuga Shandongi pealinnas Jinanis. Shandongi provints asub majanduslikult heal järjel piirkonnas Pekingi ja Shanghai vahel.

EBS ning Shandongi naiskolledž sõlmisid teisipäeval ka ühiste kavatsuste protokolli Eesti äri-, haridus- ja kultuuriesinduse loomiseks kolledži juurde, ütles Aarna.

Aarna sõnul alustavad kõrghariduse vallas koostöö esimese sammuna EBS-is ärijuhtimise ja infotehnoloogia erialal õppimist juba sügisest kümme hiina üliõpilast.

Laupäevast viibis EBS-i kutsel neli päeva Tallinnas esinduslik seitsmeliikmeline delegatsioon Hiina Shandongi provintsist.

1993. aasta 3. septembril kirjutati Beijingis alla Eesti ja Hiina valitsuse kultuuri-, haridus- ja teadusalase koostöö leping. See on raamleping, kus pooled soovivad igati arendada koostööd kultuuri, hariduse ja teaduse valdkonnas, hõlbustada otsekontakte ülikoolide, haridus- ja teadusasutuste vahel, korraldada teadlaste, õppejõudude, ekspertide ja üliõpilaste vahetust.

Lepingus on ka öeldud, et selle täitmiseks valmistavad pooled ette kultuuri-, haridus- ja teadusalase ühistegevuse programmid 2-3-aastateks perioodideks

Alates 1995. aastast on Hiina valitsus pakkunud Eestile igal aastal kaks üheaastast stipendiumi hiina keele õppimiseks.

Hiina Näitusekeskus koos Hiina haridusministeeriumiga korraldab alates eelmisest aastast rahvusvahelist näitust, mille eesmärgiks on eri riikide ülikoolide ja teiste kõrgharidusinstitutsioonide tutvustamine Hiinas.

Eelmisel aastal võttis näitusest osa üle saja kõrgharidusinstitutsiooni 16 riigist. Selle aasta näitusetuuridele kutsuti osalema ka Eestit ja Eesti ülikoole, et Eesti ja Hiina kõrgharidusinstitutsioonide koostööd arendada ning edendada üliõpilasvahetust.