USA valitsuse sõnul ei saa riik uiguure Hiinale üle anda, sest neid ootaks Hiinas tagakiusamine.

Hiina välisministeeriumi esindaja Jiang Yu väljendas lootust, et kõik pooled austavad rahvusvahelist õigust ja põhimõtteid. "Nagu oleme ka varem teatanud, oleme väga vastu sellele, et mõni teine riik võiks need inimesed vastu võtta," ütles Jiang pressikonverentsil.

Kanada lükkas eile ümber meedias avaldatud info, et riik on peaaegu valmis vastu võtma kolm uiguuri, keda USA oli nõus Guantánamost vabastama. Kokku on Guantánamos 17 uiguuri, keda pole ükski riik nõustunud pagulastena vastu võtma. Aastal 2006 lubas USA kuuel Guantánamos kinni peetud Hiina muslimil minna Albaaniasse.

Uiguuride põliskodumaa on Ida-Türkestanis ehk Hiina Rahvavabariiki kuuluvas Xinjiangi uiguuri autonoomses piirkonnas, mis piirneb Kasahstani, Mongoolia ja Tiibetiga. Ida-Türkestan oli iseseisev vabariik aastail 1933-1934 ja 1944-1949. Hiina Rahvavabariigi tagakiusamine ähvardab eelkõige suuremat autonoomiat või täielikku iseseisvust taotlevaid uiguure.

Vastavalt USA presidendi Barack Obama otsusele kavatseb USA aasta aja jooksul sulgeda Kuuba saarel Guantánamo lahe mereväebaasis paikneva kinnipidamisasutuse, kus peetakse kinni terrorismis kahtlustatuid. Kohtupidamine kahtlustatavate üle on seal juba peatatud.