Segadused vana raudteega

“Planeerijad võtsid halduskogu möödunudaastastest soovitustest palju arvesse, aga üks oluline nõue on täitmata,” ütles Nõmme halduskogu keskerakondlasest liige Rein Ratas. “Arendaja maa-alale jääb osa vanast Peeter Esimesele pühendatud raudteetammist, mille halduskogu soovis kergliiklusteena avalikku kasutusse jätta,” ütles Ratas. “Tee on aga endiselt kavandatud eramaale uute hoonete juurde.” Ratas tegi halduskogu linnamajandus- ja keskkonnakomisjoni esimehena ettepaneku halduskogus detailplaneeringut veel mitte kinnitada. Tema ettepanekul võiks linn kaaluda vana raudteetammi maa äraostmist.

Nõmme elanik ja isamaaliitlasest linnavolikogu liige Epp Alatalu imestas, et kuigi Nõmmel on lubatud ehitada kahekorruselisi ja mitte kõrgemaid kui 11-meetriseid maju, olid kinnisvaraarendaja näidatud joonistel hoopis kolmekorruselised majad. Alatalut ei veennud ka arendaja väide, et kolmas korrus on mansardkorrus. Merike ja Toomas Hindreus, kes elasid Hiiu-Suurtüki tänaval juba enne Tallinnfilmi paviljonide ehitamist 1970. aastail, andsid mullu suvel naaberkinnistu arendajale allkirja, et nad põhiosas nõustuvad ehitatavaga. Esialgu nad lihtsalt jälgisid kõrvakrundil kavandatavat väga valvsalt. Allkirja andsid nad kinnisvaraarendaja hoiatuse tõttu.

Nimelt lõpeb Hindreuste krunt ja maja paviljonidepoolne juurdeehitus vana paekivist müürijupiga, mis jääb osaliselt naabrite alale, aga mis oli selles kohas enne, kui Hindreuste maja 1950. aastate lõpul ehitati. Arendaja andis neile mõista, et kui naabrid nõus ei ole, võib piirisegaduse pärast jama tulla.

Ainsa vastutasuna soovisid naabrid, et nende aia taha kavandatavad prügiurnid kusagile mujale paigutataks. Halduskogus tutvustatud joonistel seisid prügikastid aga ikka aia taga. Eile teatasid Hindreused, et võtavad oma nõusoleku tagasi, kuni prügikastid ümber paigutatakse. Otsust toetas ka halduskogu.

Kortermajad Nõmmele?

•• Nõmme elanikena olid Nõmme volikogu liige Rein Ratas ja linnavolikogu liige Epp Alatalu eri meelt selles, kas Nõmmele peaks lubama korterelamuid või tuleks jätkata sellele linnaosale üliomaste aedadega eraldatud eramute ehitamist.

•• “Nõmmel pole alati vaja, et elamud oleksid nagu soldatid rivis – mõned vabaplaneeringuga kohad pigem rikastavad miljööd,” ütles Ratas, tõdedes, et Nõm-mest teevad Nõmme ikkagi rivis seisvad majad.

•• Alatalu sõnul müüakse aga sellistesse majadesse kortereid nõmmeliku elukeskkonna pähe. •• “Praeguse plaani kehtestamisel saab ilmselt osta kodu vaatega naabermaja seinale,” ütles Alatalu. Anneli Ammas