Lennujaamast öeldi eile õhtul Eesti Päevalehele, et tugeva tuule tõttu jäid ära nii plaaniline kui ka kavandatud lisareis Kärdlasse. ühtegi lendu välismaale ära ei jäänud ja Tallinna lennujaam oli tugevast tuulest hoolimata avatud.

Eile varahommikul olid praamid Ahelaid ja Vohilaid sunnitud jääma Heltermaa sadamasse. ühtegi reisi Hiiumaa ja mandri vahel ei toimunud, sest tugev tuul ajas jää liikuma ning jääpangad ummistasid laevatee.

Rohuküla sadamast öeldi, et tugevnevale tuulele vaatamata sõitis Vormsi praam kell 16.30 siiski välja.

Saaremaa laevakompanii tegevdirektor Tõnis Rihvk ütles, et Saaremaa ja mandri vahel eile praamid liikusid, sest tuul ajas jääpangad eemale.

Eile hommikul mõõdeti Rohukülas ETA teatel tuule kiiruseks 23 meetrit sekundis, mis annab välja tubli tormi mõõdu. Tõeline tormituul puhus eile Vilsandil, kus selle kiiruseks mõõdeti 27 meetrit sekundis.

Ilmajaam lubas tormi täna hommikuni, tuule kiirus võib olla kuni 30 meetrit sekundis. Pärastlõunal peaks tuul nõrgenema.

Sünoptik Sirje Vilmsi sõnul oli sajandi torm 1967. aasta augustis, siis mõõdeti tuule kiiruseks 40 meetrit sekundis.

Laevadel on raske sadamasse pääseda

Eile kell 14.30 Tallinna saabuma pidanud reisilaev Vaasa Queen polnud kell 20 veel sadamasse jõudnud. "Võimalik, et laev pöördub tagasi Soome," ütles Tallinna sadama dispetsher.

Dispetsheri sõnul takistas tugev tuul Vaasa Queeni sisenemist sadamasse. "Silja Line`i laevad ei saa tormiga sadamasse sisse, sest lained võivad laeva vastu kaid puruks lüüa," selgitas ta.

Soome lahel sõitvad laevad said eile tormihoiatuse, kuid peale Vaasa Queeni liikusid kõik alused täpselt graafiku järgi, lausus dispetsher.

Inreko laevakompanii peakapteni Toomas Tammeoru sõnul oli eilne torm nõrgem kui teisipäevaõhtune. Peakapteni kinnitusel on sellised tormid kevadel ja sügisel üsna tavalised, aga enamasti ei tule nad nii järjest.

Tammeorg ütles, et Inreko reisijad pole eriti tormi üle kaevanud. "Laeval Vana Tallinn on stabilisaatorid, mis väldivad suurema kõikumise," kinnitas kapten.

Torm lõhkus katuseid

Tallinna tuletõrje- ja päästeameti pressiesindaja Peeter Võsa sõnul lõhkus torm eile Tallinnas majade katuseid. Kell 11 rebis tuul Sütiste tee 1 Shelli bensiinijaamalt osa katusest, kell 14 lendas osaliselt minema Gonsiori 31 maja plekk-katus.

KUKU-raadio andmetel kiskus tugev tuul eile ennelõunal Narva mnt 17 asuva neljakorruselise kivimaja katuselt lahti mitusada kilo kaaluva plekitüki ning paiskas selle umbes kaheksameetrise rullina Narva maantee ja Kreutzwaldi tänava elava liiklusega ristmikule.

Imekombel ei saanud inimesed ega autod viga, plekitükk muljus puruks vaid ühe liiklusmärgi.

Juhtunut pealt näinud TV 3 operaatori sõnul vihises plekilatakas napilt mööda lapsevankrit lükanud naisest.

ühe autoomaniku sõnul lükkas tuul üht seisvat autot mitu meetrit edasi, sest sõidukil polnud ilmselt käiku sees.

Tallinna elektrivõrkude dispetshertalituse juhataja Avo Martini andmetel ei olnud torm eile pärastlõunaks elektrivõrkudes eriti pahandust tekitanud. Päeva jooksul sai kirja 14 riket, millest vaid neli olid õhtuks veel parandamata.

Elektrivõrkudes töötab ööpäevaringselt väljasõidubrigaad. "öösel pimedas ei saa liinirikkeid kõrvaldada, sest siis pole meil tõstukit. Saame ainult ohu kõrvaldada," selgitas Martin.

Soomes möllas eile aastakümne tugevaim torm, tuule kiirus ulatus mõnel pool 30 meetrini sekundis. Põhja-Soomes Kittiläs oli tuule kiirus koguni 46 meetrit sekundis.

Lapimaal ummistas lumetorm teid, osa koole oli suletud. Soome teedel oli nähtavus nullilähedane ning tugev tuul viis sõiduautosid kraavi.

KäRT KARPA