Kuigi arstid on juba välja kirjutanud gripidiagnoose, ei näita tervisekaitseinspektsiooni viroloogialabori analüüside tulemused Eestis grippi. Tegemist on võrdselt nii paragripi-, adeno- kui ka RS- viirusega, selgitas Jürgens.

Ka Lätis ei ole ametlikel andmetel veel grippi, Soomes on analüüsiandmete põhjal üks B-gripi põdeja.

Paragripi tunneb ära kõigepealt valusa kurgu järgi, kuid tavaliselt ei jää tulemata ka nohu ning haukuv köha, tekkida võib gripile iseloomulik lihaste valu. Paragripp ei lähe nädalaga mööda, vaid vaevab põdejat pikemat aega. Selle raviks eriravimeid pole.

Adenoviiruse põdemine võib kulgeda sarnaselt teiste hingamisteede haigestumisega, kuid sellega võivad kaasneda ka silmapõletik, seedehäired ja kõhuvalu. Rahvasuu ja isegi mõned arstid on seda silma- või kõhugripiks ümber nimetanud, kuid selliseid haigusi maailmas ei tunta, märkis Jürgens.

RS-viirus tekitab köha, mis võib kulgeda astmaatiliste nähtudega, nii et lapsel võib tekkida lausa lämbumisoht.

Gripp algab tavaliselt kõrge palaviku ja lihaste valuga, on eelkirjeldatud haigustest märksa tõsisem haigus, eriti just vanemate inimeste jaoks, sest võib tüsistusena põhjustada kopsupõletikku, neeruvaagna põletikku või krooniliste haiguste ägenemist.

Kergemini levib ja ägedamalt kulgeb just A-gripp.

Kõik ülemiste hingamisteede viirushaigused vajavad tüsistuste ärahoidmiseks korralikku arsti järelevalve all ravimist. Gripi raviks on olemas ka spetsiaalne ravim Relenza, mida saab retsepti alusel ja mis aitab nii A- kui ka B-tüvega gripi puhul. Teiste viirusnakkuste raviks see ravim ei sobi. Et patsiendi haigus täpselt kindlaks teha, tuleks arstidel võtta haige ninast-neelust proove ja saata need virolaborisse, leiab Jürgens.

Tervisekaitseinspektsioon tuletab meelde, et on õige aeg ennast gripi vastu vaktsineerida. Tervisekaitsjad soovitavad vaktsineerida ka neil, kes seda mullu tegid, sest igal n-ö gripihooajal kasutatakse uut gripivaktsiini. Vaktsiini valmistamise soovitused annab Maailma Terviseorganisatsioon (MTO) juba kevadel. Näiteks 2000-2001 soovitab MTO kasutada vaktsiini tüvedega A/Moscow/10/99(H3N2), A/New Caledonia/20/99(H1N1) ja B/Beijing/184/93. See tähendab, et MTO ennustab algavaks hooajaks nendesarnaste gripiviiruste ringlemist.