Lõpuks sai Eero siiski ravimite komplekti, mis talle sobis. “Pärast mõnda kuud tundsin ennast terve inimesena, tugevana,” ütles Eero. “Siis ma sain teada, et õigete ravimitega on kõik võimalik. Viiruse hulk veres oli mul siis 0.” Vahepeal taas mitu haigust läbi põdenud Eero tunneb aga jälle, et oleks vaja ravimeid vahetada, kuid tema sõnul on praegu raske arsti jutulegi pääseda. Eero leiab, et kuna Merimetsa nakkuskeskuse arstid ei teeninda mitte ainult Tallinna, vaid ka Ida-Virumaa HIV-positiivseid, ei ole mingi ime, et neil ajast puudu jääb.

Mure ravimite valiku pärast

Eesti HIV-positiivsete ühenduse juhi Vjatšeslav Vassiljevi sõnul on ravimite valik, mida Eesti ostab, liiga väike: “Ravimid kaotavad kasutades mõju, neid on vaja vahetada.” Vassiljev, kes käib regulaarselt Brüsselis korraldatavatel mittetulundusühingute ja farmaatsiafirmade ühiskonverentsidel, kinnitab, et samas ostab Eesti ravimeid kallimalt kui paljud suured Euroopa riigid.

Ühe farmaatsiafirma esitatud andmeid sirvides sõnas Vassiljev, et näiteks ravimit Retrovir ostab Eesti kõige kallimalt, 69 euro eest, samas kui teised riigid käivad sama ravimi eest välja 20 euro ringis.

“Eesti hinnad ei ületa ravimite maksumust sarnase majandusliku tasemega Lätis, Leedus ja Poolas,” kinnitas aga sotsiaalministeeriumi ravimipoliitika juht Andre Vetka. “Eestis kasutatavate ravimite hulk on piisav. Kõikide uute ravimite kohe kasutama hakkamine pole mõistlik ei meditsiiniliselt ega majanduslikult,” ütles Vetka. “Eesti jaoks pole probleem mitte ravi kvaliteet, vaid patsientide arvu hüppeline tõus praegu ja järgnevatel aastatel, seega ravi tagamine kõigile seda vajavatele patsientidele on muutunud suureks väljakutseks – oleme ju ka suurima HIV-levimusega riik Euroopa Liidus.”

Kommentaar

Kristi Ott

Merimetsa nakkuskeskuse arst

Kasutame võimalikult palju ikka esmavaliku ravimeid. Ja kui inimesel on ühte või teist valimit vaja, siis alati on võimalik leida talle sobiv lahendus. HIV-positiivsetega tegelevad kõik nn infektsionistid, patsiente jagub kõikidele tohtritele. Ükski patsient, kes vajab ravi, ei jää sellest ilma. Muret teeb, et mitte kõik HIV-positiivsed ei tule meie juurde. Oluline on neile teadvustada, kui oluline on võimalikult varajane ravi algus. Paljud arvavad aga siiani, et ravi on tasuline, mis ei vasta tõele.