Mõnnuste külas asuv Euroopa keskpunkt ei ole ainuke omataoline, vaid internetientsüklopeedia Wikipedia järgi asub Euroopa keskpunkt seal siis, kui võtta arvutuste tegemiseks sisse kõige kaugemad punktid ning saared.

Erinevate arvutuste järgi on Euroopa keskpunkt ka näiteks Austrias, Leedus, Ungaris ja Valgevenes. Erinevaid Euroopa keskpunkte on piltidele jäädvustanud Hollandi fotograaf Harry Otto, kes loodab jõuda oma näitusega Eestisse 2011. aastal, mil Tallinn on Euroopa kultuuripealinn.

Kuigi paljud linnad, kus või mille lähedal väidetav Euroopa keskpunkt asub, on seda tähistanud monumentide või terve pargiga, siis Eestis asuv Euroopa keskpunkt on tähistatud maasse löödud vaiaga. Otto märkis, et tema fotonäituse jaoks pole oluline, kuidas punkt on tähistatud. „Veelgi enam, oleks tore kui näitusel oleks üks-kaks pilti, kus on ainult vai ja mõned kadakad taustal. Nii et kindlasti tulen varsti Eestisse,“ kinnitas fotograaf Päevaleht Online’ile.

Et Euroopa kontinendi keskpunkt asub Saaremaal Kärla vallas Mõnnuste külas, avastas eelmisel aastal Kärla vallavolikogu arengukomisjoni esimees Villi Pihl, rääkis Kärla vallavanem Enno Pildre Päevaleht Online’ile.

Maamõõtjad mõõtsid koha välja

Pildre sõnul on koht tõene ja maamõõdufirma poolt välja mõõdetud. „Ei olnud nii, et maamees lõi kanna vastu maad ja ütles, et siin on Euroopa keskpunkt,“ ütles Pildre, kelle sõnul on koht lageda välja peal riigi maal kadakate keskel.

Euroopa keskpunkti tahetakse muuta turismiobjektiks, kuid selleks oleks vaja vallavanema sõnul arendada teevõrku, ehitada parkimiskohad ja panna üles viidad. See kõik nõuaks aga omajagu investeeringuid. „Vaevalt praeguste tingimuste juures on vahendeid seal midagi tegema hakata,“ viitas Pildre valla tühjale rahakotile.

Vallavanema sõnul on koha arendamine, sinna infrastruktuuri loomine kirjas valla arengukavas, kuid praegu ei ole sellest turismiobjekti loomiseks konkreetset projekti. „Vald toetaks hea meelega ettevõtlikku inimest, kes soovib projekti kirjutada. Riigiga jõuaks maa rentimise osas kokkuleppele ja Euroopast saaks arvatavasti raha,“ mõtiskles vallavanem.

Pildre sõnul on külas tehtud ajurünnakuid, kuidas kohta märkida ja turiste kohale meelitada. Üks külamees käis välja idee, et võiks paika kive tassida. „Praegu pole seal rohkem midagi, kui et on vai maa sees,“ rääkis Pildre. Kohal käisid järgmisel päeval pärast uudise ilmnemist mehed Raplast, kes soovisid tõestust vallalt, et nad esimesena seal paigas olid.

Otto rääkis ka, et näiteks Valgevenes oli turistide meelitamisega samuti probleeme, kuna Euroopa keskpunkt asub keset metsi ja järvi ning vähesed turistid läksid seda läks otsima. Otto soovitas kaaluda Eestis Valgevene lahendust ehk viia monument suuremasse paika, kus infrastruktuur on juba olemas. Pildre hinnangul oleks samuti monumendi püstitamine Kärlasse tunduvalt lihtsam kui Mõnnuste külla.