Visiidi praegune ajastus on aga eriti oluline sellepärast, et president Obama välispoliitika kohta esitatakse kriitilisi küsimusi mitte üksnes Euroopas, vaid Ühendriikides endas ja koguni tema koduerakonnas ehk Demokraatlikus parteis. Küsimusi esitatakse nii tema välispoliitikaga tegelemise soovi kohta üldiselt kui ka Euroopa julgeolekuolukorrale pühendumise kohta konkreetsemalt.

Seega – Obama visiidi sümbolism seisneb soovis kinnitada nii laiemalt kui ka kitsamalt oma parteile, et ta hoolib välispoliitika küsimustest. Välispoliitikast on saamas üpris suur osa algavast võidujooksust, mis viib järgmiste presidendivalimisteni.

Aga samuti, vaadates sündmusi Ukrainas, kus Venemaa paneb toime invasiooni, on vaja saata väga selge sõnum Moskvale.

Eks Eesti elanikud muretsevadki kõige rohkem Ukrainas toimuva pärast. Kuidas on teie meelest julgeolekuolukord siinses regioonis viimase aastaga muutunud? Kui ohtlik see on?

Olukord on kindlasti dramaatiliselt muutunud. See võib olla ohtlik, kuid ma ei arva, et see on ohtlik praegu. See võib saada ohtlikuks, kui Putinit nüüd ei peatata. President  Putin uurib tähelepanelikult Lääne reageerimist tema invasioonidele, mis algasid Gruusiast 2008. aasta augustis. Mõistagi eelnes sellele juba varem terve rida samme, et Gruusiat destabiliseerida ja saavutada lõpuks nn külmutatud konflikt.

Loe homsest Eesti Päevalehest, mida arvab Bryza Ukrainas toimuvast, NATO rollist jne.