Kohus mõistis reedel Susile aasta ja kaheksa kuu pikkuse tingimisi vangistuse, halvemast päästis ta vabatahtlik kahju hüvitamine.

Mõni päev enne eelmise aasta võidupüha paraadi allkirjastas kaitseväe juhataja kindralleitnant Riho Terras käskkirja, millega saadeti reservi kaitseliidu Harju maleva pealik kolonelleitnant Urmas Susi. Susi on ülikogenud kaitseliitlane, kes tegutses 1995. aastast alates malevapealikuna. Esialgu Järva malevas ja 2003. aastast Harju malevas. Karjääris jõudis ta auastmeni, millest esimese kindraliauastmeni on ainult kaks sammu.

Kuigi esialgu näis, et 18 aastat riigikaitse heaks tööd rabanud Susi saadeti väärikalt reservi, ilmnesid mõni kuu hiljem asjaolud ja teod, mida Susi ise tagantjärele nimetab lolluseks ja millekski, mida ta ei soovi isegi oma vaenlasele. Juhtiva riigiprokuröri Steven-Hristo Evestuse hinnangul kujutavad sellised teod ohtu Eesti sisejulgeolekule.

Mis siis juhtus, et kaitsepolitsei ametnikud pidid eelmise aasta 21. oktoobril läbi otsima Susi Türil asuva kodu ning kaitseliit oli sunnitud kontrollima ka teiste malevate tööd ja reeglistikes muudatusi tegema?

Loe edasi homsest Eesti Päevalehest!