Üksusele tuleb korralik varustus ja relvastus. Üksuses teenimine peab olema prestiižne, mistõttu saab selle eest ka palka juurde. Selle kõige kinnimaksmiseks eraldatakse PPA-le üksuse jaoks raha juurde.

Politseis ja vanglates on olemas oma eriüksused, mille töötajad tegutsevad suurema osa ajast tavaliste politseinike või vangivalvuritena, aga vajaduse korral võetakse välja eriüksuse varustus ja täidetakse eriüksuse ülesandeid. Piirivalve kiirreageerimisüksus päris selline ei tule, vaid sellest saab eriüksus, mis toimetab vastavalt ohuhinnangutele ja intsidentide lahendamise vajadusele.
Üksuse ülesandeks oleks võidelda piiriülese kuritegevusega, olgu selleks siis salakauba või inimeste üle piiri vedamine. KRÜ tegutsemispiirkond pole ilmtingimata ainult piiririba, vaid vajaduse korral võidakse liikuda ka kilomeetrite kaugusele sisemaale.

Kindral Ants Laaneots rääkis hiljuti, et Pihkvas asuva Venemaa Spetsnazi üksuse võitlejad on harjutanud õppuste ajal oma oskuste lihvimiseks Eesti piiri märkamatut ületamist, et pärast oma ülesande täitmist sama märkamatult Venemaale tagasi kaduda. Pevkur jättis otsesõnu vastamata, kas ka selliste sisenemiskatsete vastu võitlemine on edaspidi tulevase eriüksuse ülesanne. „Peamine eesmärk on olla toeks piirivalvuritele, et Eesti piir oleks turvaline,” lausus Pevkur.

Täpsemalt loe teema kohta homsest Eesti Päevalehest.