On ilmselge, et temast ei saa enam kunagi Tallinna linnapead ega erakonna linnapeakandidaati. Kindlasti on olnud inimesi, kes käimasoleva kriminaalmenetluse ajal on mõelnud, et ehk lubatakse linnapea siiski kohe-kohe tööle, ja on käinud pikettidel ning seda nõudnud. Aga seda ei tule ja see on tõsiasi, millega peab leppima. Muu hulgas tähendab see, et varem või hiljem peab ka Tallinnas otsustama, kas praegune mudel jätkub kuni kohalike valimisteni ja seal saadud mandaadi järgi vaadatakse edasi…

Esmaspäeval Hundisilmal toimunud Savisaare poolehoidjate kohtumisel olevat antud sõnum: kongressini jäänud kuu aja jooksul tuleb Savisaare vastaste elu põrguks teha.

Mina ei tea, mida otsustati Hundisilmal, sest ma ei viibinud seal. Aga mul on tegelikult üsna raske ette kujutada, milliseid praktilisi samme Edgar Savisaar või teda seni toetama jäänud inimesed võiksid astuda. Viimases volikogus, kus presidendikandidaadiks nimetati Mailis Reps, sai selgeks, et erakonna esimehel seal enamust enam pole. Viimased hääletused erakonna juhatuses ja Keskerakonnale peasekretäri kohusetäitja määramine näitavad, et pole enamust ka juhatuses. Kokkusaamine Tallinna linnaosade ja piirkondade juhtidega ei toonud avaldust, et Tallinna piirkondade juhid valivad selles vaidluses Savisaare poole.

Seega, nende võimuses on teha vaid ebameeldivaid avaldusi, näidata võimuvahetust või üleminekut mittelegitiimsena ning sellega hävitada usaldust erakonna ja tema valijate vahel. Minu arvates on selline põletatud maa taktika tarbetu. Minu meelest peaksid praegu Savisaare ümber olevad inimesed andma talle ka seda nõu, et see ei ole tema, erakonna ega lõppkokkuvõttes ka Eesti riigi huvides.

Ühe küsimuse, mis haakub tervisega, siiski esitan: kui pikalt järjest suudab Savisaar koosolekut juhatada? See on otsuste langetamise seisukohast väga oluline küsimus.

Mina ei ole arst. Inimese tervis on tema isiklik asi. Nii palju aga ütlen, et kui riigiprokuratuur valmistub Savisaare üle kohut pidama, siis mina küll ei näe Edgar Savisaart pikki päevi ja nädalaid kohtupingis. Ma ei ole kindel, et tema üle kohut mõista on tegelikult praktiliselt võimalik.

Pikka intervjuud Raimond Kaljulaidiga loe homsest Eesti Päevalehest!