Vähem kui kolme aasta eest Saue vallas kohalike elanike vastuseisust hoolimata valminud steriliseerimistehase omanikud on algatanud ettevõtte pankroti menetluse, sest firma pole suutnud kohtuvaidluste tõttu omanikele raha teenida ja võetud laenud vajavad peagi maksmist.

“AS Steri ei ole juhtkonna hinnangul jätkuvalt tegutsev majandusüksus ning on alustanud pankrotiavalduse ettevalmistamist maksejõuetuse väljakuulutamiseks,” selgitas 2007. aasta majandusaruandes AS-i Steri juhatuse liige Jaanus Pikani. Steri omanike taotlust pankrotimenetluse algatamise kohta arutab Pärnu maakohus juba 10. septembril.

Lõviosa Steri 38,3 miljoni krooni suurustest kohustustest on pikaajalised, kuid ligi kaks aastat Saue valla elanike ja keskkonnaministeeriumiga kohut käimist pole võimaldanud ettevõttel steriliseerimiskeskust maksimaalvõimsusel tööle panna ja seepärast on viimastel aastatel teeninud ettevõte omanikele ligi 15 miljonit krooni kahjumit. Möödunud aastal oli ettevõtte kahjum ligi seitse miljonit krooni ning 31. detsembri seisuga oli ettevõtte omakapitali puudujääk ligi üheksa miljonit krooni.

Steri nõukogu liikme Heldur Meeritsa sõnul käib steriliseerimiskeskuses töö ka praegu ning jooksvaid kulusid suudetakse rahastada, kuid viimase kahe aasta jooksul väldanud mitmesugused kohtuvaidlused häirisid steriliseerimiskeskuse tööd ja selle alustamist niivõrd, et äriplaani elluviimine muutus keeruliseks.

Viimase meeleheitliku katse kahjumit vähendada tegi Steri veel kevadel, mil esitas keskkonnaministeeriumile taotluse kolmekordistada senist lubatud kiirgusvõimsust. Meeritsa sõnul on ilmselge, et ministeerium ei soovi taotlust lähiajal rahuldada, mis raskendab ettevõtte tegevust veelgi. “Seega pankrotile praegu alternatiive pole,” lisas Meerits.

Meeritsa sõnul on väga reaalne, et kui pankrotimenetluse käigus läheb steriliseerimiskeskus müüki, siis jätkatakse seal kiirgusallika kasutamist ja steriliseerimist ka uue omanikuga. “Laoruumidena ei hakka seda hoonet keegi kasutama, sest see keskus on maailma parimate steriliseerimiskeskustega võrreldav ja steriliseerimine ühel või teisel kujul jätkub ka Steri pankroti puhul,” lisas Meerits.

Eestis suurinvestorina tuntud Meeritsa sõnul ei ole Steri omanikel ja võlausaldajatel praegu veel põhjust karta, et nende raha ettevõtte pankroti puhul kaoks, sest ettevõte plaanib endiselt esitada riigi vastu kahjunõude ja lisaks on enamik laenudest kaetud erisuguste tagatistega.

Kohaliku omavalitsuse suva

Tulevikus lubab Meerits ise olla ettevaatlikum, investeerides ettevõtetesse, mille tegevus sõltub suuresti riigi või kohaliku omavalitsuse suvast. “Eks kindlasti oleks olnud targem eemale hoida, aga ma arvan, et poole sajandi pärast läheb kiirgusega seotud ettevõtete rajamine ohutumalt. Aga ma olen siiani veendunud, et see keskus on inimestele ja keskkonnale ohutu,” lisas Meerits.

Kohalike hirm: kiirituse leke

•• Meditsiinitarvete steriliseerimiseks loodud AS Steri rajas 2005. aasta lõpuks Saue valda Alliku külla steriliseerimiskeskuse, millest kohalikud elanikud said teada ajakirjanduse vahendusel. Juba 2006. aasta alguses protestiaktsioone alustanud kohalikud kardavad kõige rohkem tuleviku pärast, kui võib juhtuda, et halva ehituskvaliteedi tõttu peaks kiiritus tehasest väljapoole jõudma.

•• KuigKi Steri tehases tehtud mõõtmised näitasid 2006. aasta alguses, et tehas vastab projektile ja kiirgusfoon on lubatu piires, ei saanud ettevõtte toonaselt keskkonnaministrilt Villu Reiljanilt tegevusluba. Kiirgustegevusluba anti alles 2007. aasta septembris, mil ettevõte sai esimesed meditsiiniseadmed, mida kiirguse abil steriilseks muuta.

•• Tänini on Saue valla elanikel ja keskkonnaministeeriumil pooleli kaks kohtuvaidlust, mis on seotud kiirgus- ja ehitusloa väljastamise seaduslikkusega.

•• Steri omanikud on suurinvestor Heldur Meerits, meditsiiniet-tevõtja Jaanus Pikani, endine Marati juht Rein Lehtmets ja Rootsi ettevõtja Göran Hellers.