Mõistmaks Eesti kuulsaima meedialooma, Audru kolmesjakilose hülge hingeelu, kehastus reporter oivaliseks loivaliseks, kes mulistab nüüdsest Äntu kalatiikide veerel Virumaal.

Sulla-mulla. No ma kuulsin küll, kuis mu uus peremees Hans Kruusamägi siin Äntu kalakasvatuses autost välja astus ja häält tegi. Aga eks inimloomale tuleb ikka rõõmu valmistada ka, nii ei teinud ma teist nägugi enne, kui ta austavalt minu poole pöördus ja “Poiss” hüüdis. See ju mu nimi. Ning siis, oi kuis ma ujusin ta manu. Vesi lendas.

Peremees on lahe, oma palja peaga täitsa minu nägu. Oh, oleks tal veel vurrud ka, millest on muuseas palju kasu vee all kalu taga ajades. Just nende abil tunnen kalasaba võnkeid vee all.

Tuntum kui minister

Tegelikult olen ma Pärnumaa hüljes. Kaheksa aastat Audru karusloomafarmi väikeses basseinis sulistanud. Aga lõpuks läks seal nutuseks. Haukuvad rebased kadusid, inimesed ka. Mõni ütles “pankrot”. Ja siis hakati mu saatusest lehtedes kirjutama, et kas merre tagasi, kuul pähe või uude kodusse. Üks uudistaja arvas, et minust oli juttu ehk enamgi kui mõnest ministrist.

Siis aga saabus Hülge-Hans, peas mõte mind ära päästa ja Virusse kalatiikide veerde tuua. Tükk aega meelitati, enne kui viitsisin oma 300-kilose kere auto peale vedada ja sõit lahti läks.

Nüüd elangi siin Äntus, 70-meetrises basseinis. Ja et mul lõbus oleks, mõtleb Hülge-Hans atraktsioone välja. Viskab elus forelli basseini. Lausa lust on seda hirmunud kala taga ajada, hambad irevil. Ja enne allaneelamist teda liputada-laputada. Erinipp on see, kui virutan hambus oleva kalaga litaka vastu vett. Sumaki!

Päris alguses, häbi tunnistada, ei osanud ma elus kalaga siin midagi peale hakata. Käitus teine ju pisut teistmoodi kui surnud räimede hunnik Audrus.

Olen paks, hülgerahva mõistes ilus poiss. Kuigi viimasel ajal on pekikilosid kolmesajast ikka hulga vähemaks jäänud. Lihtsalt nii palju ujumisruumi on. Ja eks forellidieet ole ka põhjuseks. Küll inimloomad kadestavad! Aga egas lõbu sellega piirdu. Hülge-Hans on mu meeleheaks välja ajanud terve kalaparve suuruse hulga inimesi, kes aia ümber käivad ja nalja teevad. Küll piuksuvad ja huikavad, klõbistavad kaameratega. Hansu sõnul olnud neid mullu nädalavahetustel kogunisti paarsada.

Hülge-Hansul on veel üks plaan. Leida mulle seltsiliseks hülgetüdruk. Igatahes hülgeuurijad teavad, et kui Tüdruk minu juurde tuleb, siis saan teada, milleks üks Tüdruk võib hea ja kasulik olla. Ja egas peenike peregi tulemata jää. Vanust mul ju alles vähe – kaheksa aastat –, elan vähemasti kahekümneviieseks. Sulla-mulla! Lupsti! 

Kuulus loom

•• Uus rubriik ootab lugejate abi: teatage kõikvõimalikest sulelistest ja karvastest, kes on teie arvates millegi poolest kuulsad, oskavad midagi eriti hästi teha.

Kirjutage: rein.sikk@epl.ee või ulvar.kaart@epl.ee.