"Tegemist on müstikasugemetega ajaloolise seiklusromaaniga, mille sündmused leiavad aset 5. sajandi keskpaigas Euroopas, suure rahvasterändamise aja kõrghetkel," ütles autor raamatu tutvustuseks.

Ilmuv teos on triloogia teine raamat, mis on järg tema eelmisel aastal ilmunud esikteosele "Hundipäikese aeg. Metsiku jahi algus". Raamatu kirjutamist ja illustratsioonide joonistamist alustas Kusnets 1990. aastal, esimese rea kirjapanekust raamatu avaldamiseni on seega möödunud pea 20 aastat.

"Raamat on orienteeritud agressiivsetele noortele meestele," võttis Kusnets vestluses Eesti Päevaleht Online'iga lühidalt kokku teose sihtgrupi. "Tõenäoliselt ei ole see sobilik kooli kohustuslikuks kirjanduseks." Kusnetsi arvates ei sobi romaan lugeda ka algkooliealistele, vaid pigem on mõeldud gümnaasiumi tasemele.

Kuid teos võib meele järele olla ka naisterahvastele – eelmisest, suuresti samas stiilis raamatust olid autori sõnl mitu daami väga vaimustatud. "Raamat sai parem kui esimene," lisas Kusnets.

Mõõgamehe kogemus aitab sulge seada

Muinas-Eesti klubisse Tarbatu kuuluv autor harrastab vabal ajal muinasaegseid võitluskunste – mõõgavõitlust ja vibulaskmist. Muinasaegse võitluse harrastajad kasutavad klubilistel üritustel, turniiridel ja keskajafestivalidel kaitsevarustust ja relvi, mis sarnaneb teadaolevalt võimalikult palju sellele, mida tarvitati muinasajal. Turniirimõõgad on küll nürid – tera peab olema vähemalt 2 millimeetri laiune, et sellega platsile lastaks.

Kusnets kinnitas, et kindlasti on palju sellest kogemusest jõudnud ka raamatu kaante vahele. "See on andnud oskuse paremini kirjeldada, kuidas võitlus toimub ja mis saab siis, kui relv kohtub kehaga," ütles Kusnets. Kuigi ta on ka tänavu jätkanud relvade kokkulöömist teiste mõõgameestega, eelistab autor viimasel ajal vibulaskmist mõõgavõitlusele. "See on selline härrasmehelikum harrastus, pealegi seda saab teha üksinda."

Kusnets on lõpetanud kõrgema sõjakooli põhikursuse ja magistriõppe tankitõrje erialal ning peab samas tankitõrjelektori ametit. See eriala on mõjutanud raamatu sisu kaudselt. "Teatud kogemus tuleb alati kasuks," ütles Kusnets, nimetades kogemust relvadega ümberkäimisel.

Veri muudab maapinna libedaks

Autor esitleb oma raamatut "Hundipäikese aeg. Vaen võtab verejälge" täna kell 14.00 kõrgemas sõjakoolis Tartus Riiamäel, teatas kaitseväe peastaap.

"Kusnetsi taotluseks on olnud ajastutruudus ja naturalism, nii et roomlastele peavalu valmistanud barbaritele pole õrnahingelisust külge poogitud," iseloomustas triloogia avaromaani Eesti Päevalehes kriitik Kaarel Kressa. "Autori lüürilisus ilmneb pigem eri fantaasiarikaste viiside leidmises terase ja inimihu kohtumise kirjeldamiseks, näiteks võib tuua lause “Maapinna muutsid libedaks veri, väljalöödud ajud ja pahkluude ümber takerduvad soolikad”."

Kusnetsi sõnul tahtis ta eelkõige kirjutada raamatut, mida talle endale lugeda meeldiks. "Kirjutamist alustades oli Eestis karjuv defitsiit nooruslikule meessoole suunatud kirjandusest," lisas autor.