Ideaalseim koht tuumaelektrijaama rajamiseks oleks Keibu lahe äärne vana karjääriala, millest viie kilomeetri raadiuses elab vaid 60 inimest ja 20 kilomeetri raadiuses 1580 inimest. Ehkki Suur-Pakri saare puhul ei jää esimesse, viiekilomeetrisse ohualasse statistikaameti rahvaloenduse andmeil mitte ühtegi elanikku, jääb järgmisse alasse neid juba ligi 7500. Ülejäänud neljas asukohas on püsielanikke veelgi rohkem ja Ida-Virumaal välja valitud kaks kohta võiks juba kohe loetelust välja jätta. Nimelt elab mõlema paiga lähistel üle 60 000 inimese.

Majandusminister Juhan Parts lausus, et tema juhitav ministeerium analüüsib senini Eesti Energia kirja, milles kuut võimalikku asukohta esmakordselt nimetati. „Paar nädalat tagasi saatsin ma valitsusse elektri- ja energiamajanduse arengukavad, kus on samuti sees punktid luua võimalus tuumaenergia lisamiseks Eesti energiaportfelli,” rääkis Parts. Valitsus arengukavasid oma päevakorda siiski veel võtnud ei ole. „Tõenäoliselt me arutame seda järgmisel nädalal, sest selle nädala istungil ma ise osaleda ei saa,” ütles Parts.

Seadusi pole

Kui valitsus ja riigikogu on arengukavad heaks kiitnud, tuleb Partsi sõnul koostada juba konkreetsem tegevuskava. „Tuleb al­gatada planeerimisprotsess, vali­da lõplikult välja asukoht, algatada avalik arutelu,” loetles Parts ees ootavaid samme. Hiljemalt 2012. aastaks peab riigikogu välja töötama tuumaenergiat puudutava seadustiku, mis praegu puudub pea täielikult. „Seadus peab ette nägema, kuidas taotleda õigust tuumajaama rajamiseks, kuidas käib otsustusprotsess ja kuidas annab riigikogu selleks loa.”

Samal ajal ei rutanud Parts kinnitama, et tuumajaam Eestisse raudselt ka ehitatakse. „Täna on avatud veel kõik vari­andid, kaasa arvatud leedukatega Ignalinas kampa löömine,” selgitas ta. „Me liigume kõikide võimalustega edasi ja vaatame, kuhu välja jõuame. Täna me veel ristteel ei ole,” lisas ta.

Enne tuumajaama ehitamise alustamist tuleb Partsi sõnul hoolt kanda, et inimesed sellega kaasnevast ka teadlikud oleksid. „Tuumaenergia on selline asi, kus ei tohi turvalisuse arvelt teha mitte ühtegi kõige pisematki kompromissi,” lausus ta ja lisas, et vägisi kellegi õuele jaama ehitama ei hakata. „Kõik osapooled peavad olema planeerimisse kaasatud ning meie tegevus peab olema avatud ja läbipaistev.”

Vallavanemad on ärevile aetud

•• Kõige tõenäolisemateks tuumajaama asukohtadeks nimetas Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive (pildil) Harjumaal Padise vallas asuvat Keibu lahe äärset piirkonda ja Paldiski läheduses asuvat Suur-Pakri saart.

•• Paljudele vallavanematele tuli nende vallas asuva koha tuumajaama jaoks valimine täielikuks üllatuseks.

•• Nii ei pidanud seda võimalikuks näiteks Läänemaal asuva Noarootsi vallavanem Ülo Kalm ega Lääne-Virumaal asuva Viru-Nigula vallavanem Ervins Veitsurs.

•• Kui neist esimene arvas esmalt, et tegemist on naljaga, siis Veitsursi võttis Eesti Päevalehe küsimus tuumajaama asukoha kohta tükiks ajaks õhku ahmima.