Sajad tallinlased küünitasid nädalavahetusel lauluväljakult mööda sõites kaela, et teada saada, kui vähe külastajaid järjekorras üheksandal rockifestivalil ometi on.

Reklaamlause "Kohtumispaik Rock Summer" kõlas tänavu sama võltsilt nagu Tartu Kommertspanga kunagine legendaarne "Sinu äri eduks!" toonase suurima kommertspanga krahhi järel 1992. aasta sügisel.

Tänini saadab tuhandeid festivalikülalisi helge mälestus muusikaelamustest lauluväljakul ning mõnusast ühtekuuluvustundest, mis ühendas Rock Summeri külastajaid kaheksakümnendate aastate lõpul ja üheksakümnendate alul.

Rock Summer oli noorte jaoks taasiseseisvumise eelsel ajal tähendusrikas sündmus, mis mälus võrdub toonaste poliitiliste tippsündmustega. Kindel koht publiku teadvuses peaks andma kunagi ainulaadsele Rock Summerile konkurentide ees samasuguse eelise nagu seda naudivad pöördeliste aegade poliitikud, kes isegi tegevpoliitikast kõrvale tõmbununa edestavad tänini tuntuselt hiljem avalikkuse ette astunud kolleege.

Kahjuks ei ole Jüri Makarov ja tema korraldatud festival suutnud oma eelist ära kasutada. Samavõrra kui Rock Summer oli algusaegadel oma ajast ees, on rockifestival viimastel aastatel ajale jalgu jäänud.

Eesti Päevaleht ei ühine nendega, kes Makarovit aastast aastasse üha häälekamalt parastavad. Ometi on ärikultuur Eestis muutunud. Külastajad ei andesta isegi vanade heade aegade nimel lõputuid altvedamisi, äripartnerid üha venivaid maksetähtaegu ning ajakirjandus üleolevat suhtumist.

Eesti meelelahutusturg on konkurentsist paks ning vana tegija nõrgenemist on halastamatult ära kasutanud pealekasvanud konkurendid. Mitmepäevaselt festivalilt on publiku ära meelitanud Lääne tippartistide kontsertide korraldajad, tänavuse koore riisub Michael Jackson. Eesti tuurikorraldajad teevad väikeriigile suvel peale nii mitu tiiru, et mistahes maakonnas meelitatakse publiku taskust kohapeal kroonid välja.

õnneks ei andnud Makarov seekord enam võltsilt optimistlikke lubadusi, vaid tunnistas mõrul maigul, et seekordne Rock Summer jääb vist viimaseks.