Tõsi, Euroopa Parlamendi büroo toetas eile õhtul Libertase staatuse kinnitamist täieõigusliku Euroopa Liidu erakonnana ja eraldada sellele 200 000 eurot toetust, kirjutas portaal theparliament.com.

Kuid täna ilmnes, et Eesti riigikogu liige Igor Gräzin, kes on Libertase esitatud dokumentide üks üheksast erakonna tunnustamise toetajast, on saatnud Briti liberaaldemokraadist europarlamendi liikmele Andrew Duffile e-kirja, milles distantseerib ennast rühmitusest.

"Ma ei ole kunagi alla kirjutanud ühelegi dokumendile, mis paluks Libertase tunnustamist poliitilise erakonnana Euroopa Liidus ja kõik vastavad väited on täielikult valed," olevat Gräzin Duffile kirjutanud.

Vastavalt Euroopa Liidu õigusaktidele peavad ELi tunnustatavat erakonda ametlikult toetama valitud rahvaesindajad vähemalt seitsmest liidu liikmesriigist. Iirlasest ärimehe Declan Ganley loodud Lissaboni lepingu vastane rühmitus Libertas väitis, et avalduse ELi toetuse saamiseks on rühmituse nimel allkirjastanud "kaheksa Euroopa demokraati", lisaks Gräzinile veel rahvaesindajad Prantsusmaalt, Suurbritanniast, Poolast, Soomest, Kreekast ja Bulgaariast. Üksnes Prantsusmaalt oli Libertasel ette näidata kaks allkirja, ülejäänud riikidest igaühest üks.

Gräzin: toimunud on mingi bürokraatlik jama

„Ei vasta tõele. Kategooriliselt eitan,” kommenteeris Gräzin Eesti Päevaleht Online’ile väidet, nagu oleks Gräzin andnud Libertase erakonnaks saamise taotlusele oma allkirja.

Lisaks märkis Gräzin, et kui Libertas teda oma asutajaliikmeks peab, on see ekslik. Küll aga möönis Gräzin oma kunagist seotust liikumisega Euroopa Liidu demokraadid (EUD), millest Libertas praegu välja kasvamas on. „Seal on toimunud mingi bürokraatlik jama EUD ja Libertase vahel,” ütles ta. „See on sama protsess, kui oli Res Publicas – liikumine, mis muutub parteiks, osa liikmeid jääb kõrvale.”

„EUDga olin ammu enne seotud, kui riigikogust unistama hakkasin,” selgitas Gräzin, nimetades ligikaudseid aastaarve 2001—2002. „Meid ühendas ei-ütlemine euroreferendumil, arusaam, et Euroopa Liit on liiga byrokraatlik. Praegu pole eurokriitika mingisugune poliitiline platvorm,” ütles Gräzin, viidates asjaolule, et Eesti kuulub Euroopa Liitu. „Praegu peame Euroopa Liitu hakkama ümber tegema ja üles ehitama.”

„Ma pole parteide otsingul. Mind enam selles mängus ei ole,” rõhutas Gräzin, kes Reformierakonna liikmena on automaatselt seotud liberaalide fraktsiooniga.

"Kui - nagu tunduvad asjalood olevat - Gräzin on oma toetusest loobunud, peab büroo oma otsust muutma," ütles Duff.

Libertase esindaja Anita Kelly lükkas ümber vihjed, nagu oleks rühmitus üritanud europarlamendi bürood eksitada. "Ma ei tea midagi sellest e-kirjast, mille Gräzin väidetavalt Duffile saatis," ütles Kelly.

Declan Ganley ja Libertas tegid võimsat Lissaboni lepingu vastast kampaaniat Iirimaal mullu, kui riigis anti valijatele võimalus leping läbi kukutada, mida nad ka tegid.