Postkast lendas minema. “Ega sellised juhtumid meile just rõõmu ei valmista,” tunnistas Kirill Teiter, “igal aastavahetusel neid vaieldamatult esineb, ehkki inimesed neist alati päästeametit ja politseid ei teavita. Varsaallika tänaval oli tegu tõepoolest üsna tugeva plahvatusega, mille põhjustasid suletud postkasti paigutatud pürotehnilised vahendid. Postkast oli kõmaka tagajärjel koledasti deformeerunud ja lendas majast küllaltki kaugele eemale.”

Varsaallika tänavale jõudnud päästeameti demineerimiskeskuse pommirühm fikseeris plahvatusega seotud üksikasjad ning andis kannatada saanud postkasti ja teised sündmuskohalt leitud esemed politseile juhtumi uurimiseks asitõenditena üle.

Tänaseks on politsei tunnistajate ütluste põhjal välja selgitanud ka plahvatuse korraldajad. Nendeks osutusid kolm teismelist Mart, Jaak ja Timo, kes võtsid viimase poolt kodust kaasa 500 krooni eest ostetud raketid.

“Kaubanduse ees oleme kahjuks jõuetud,” tunnistas Teiter.

Paugutid saadaval ka keeluajal. Hoolimata 1. novembrist 31. detsembrini lõhkematerjaliseadusega kehtestatud pürotehniliste paugutite müügikeelust, on päästeameti demineerimiskeskuse juhataja Margus Kurvits siin-seal oma silmaga tuvastanud müügikeelu rikkumist.

“Järelevalveinspektsioon küll tegeleb selle probleemiga, aga professionaalsest huvist olen vabal ajal ise mõnest ettejuhtuvast müügikohast läbi astunud, ja sealt saadud kogemuse põhjal võin väita, et ka keeluajal on võimalik Tallinnas pauguteid osta. Sellega on nagu salasigarettide ja -alkoholiga. Kui nende toomine riiki on väga tulus ja nõudlus olemas, leidub alati ka neid, kes riskivad,” sõnas Kurvits.

Seadus loeb paugutiks pürotehnilist toodet, mille kasutamise eesmärk on tekitada laengu süttimisel heliefekt.

Paugutite väärkäsitlemisel võib Margus Kurvitsa sõnul juhtuda ka tõsisemaid õnnetusi, nagu kergesti tuld võtvast materjalist riiete süttimine.

Spetsialistilt

Kirill Teiter, Tallinna tuletõrje- ja päästeameti avalike suhete peaspetsialist: Kõige enam soovitaksin inimestele eeloleval aastavahetusel pürotehnika kasutamisel tervet mõistust.

Päästeameti suurem mure läbi aastate on olnud punased signaalraketid, mis väga hästi lendavad läbi akende ja probleemita ka läbi inimese kõhu. Lisaks sellele, et need raketid on ohtlikud, on nende kasutamine ilma mõjuva põhjuseta rahvusvaheliselt keelatud.

Meil on olnud probleeme olukorra selgitamisel oma naabrite soomlastega, kes on varasematel aastatel punaseid signaalrakette nähes arvanud, et Eesti vajab abi.

Paraku neid rakette siiani ikkagi liigub. Mõned on arvatavasti nõukogude ajast jäänud, vahel tuleb ette vargusi laevadelt vms.

Teiseks soovitan kõigil enne aastavahetust heita pilk oma isiklikule rõdule ja veenduda, et seal ei oleks kergestisüttivaid esemeid.

Mitte mingil juhul ei tohiks rõdult alla loopida säraküünlaid, sest tuul võib põleva küünla kanda naabrite rõdule. Samuti seisavad majade all autod, mille värvikihi säraküünal rikkuda võib.

Täiskasvanutele panen südamele, et lapsi omapäi pürotehniliste vahenditega toimetama ei lastaks.