"Meie kõigi eesmärk on leida kiiresti kaitseväe juhataja, kes omakorda aitaks koostöös täitevvõimuga juhtida kiiresti riigikaitse mööda karidest, milleks on näiteks viimasel ajal nähtavaks saanud erimeelsused tsiviilkontrolli tõlgendamisel kaitseministeeriumi ja kaitsejõudude peastaabi vahel." ütles president Ilves.

Kehtiva seaduse järgi arvatakse kuuekümne aastaseks saanud kaadrikaitseväelane erru. Kindralmajor Ants Laaneots on 58-, brigaadikindral Loemaa 55- ja brigaadikindral Laneman 44-aastane.

Laaneots ja Loemaa kinnitasid tänasel kohtumisel  presidendiga oma valmisolekut astuda kaitseväe juhataja kandidaadiks ka siis, kui neil tuleks reservi minna enne kaitseväeteenistuse seaduse muudatusega sätestatava armeejuhi ametiaja lõppu.

"See on riigikaitse oleviku ja tuleviku üle muretseva ohvitseri väärikas suhtumine," sõnas president Ilves, kes loodab lähinädalatel jõuda otsusele kaitseväe juhataja kandidaadi suhtes. Seejärel kutsub ta taas kokku riigikaitse nõukogu ja siis esitab kandidaadi riigikogule.