Läti võimupoliitikutele tuli appi Lätis riigivisiiti jätkav Eesti president Toomas Hendrik Ilves, kes hakkas esimesel võimalusel lätlastele Euroopa ühisraha plusse kiitma. Näiteks sõnas Ilves teisipäevasel ühispressikonverentsil Läti presidendi Andris Bērziņšiga, et ilma eurota oleks eestlaste olukord veelgi raskem.

„Enne euroga liitumist räägiti Eestis pidevalt devalveerimisest, kuid pärast liitumist see jutt kadus,” sõnas Ilves. „Enda raha ja võimalik devalveerimine oleks tähendanud paljudele Eesti peredele enda kodust ilmajäämist, sest kodulaenud olid eurolaenud.”

Selle avalduse noppis üles Läti ajakirjandus ja eile hommikuks lokkasid uudistekanalites Eesti presidendi avalduse juures negatiivsed kommentaarid. Lätlased tõid näiteks eestlaste seotuse Kreeka soss-majanduse ja kogu eurokriisiga. Ent ka eile hommikul jäi Ilves oma seisukoha juurde ja rõhutas Läti-Eesti ärifoorumil taas euroga liitumise tähtsust. „Väikeriikidele on ühisrahaga liitumine eluliselt oluline,” lausus Ilves, kelle sõnul kannataks praeguses majanduskriisis kõik oma valuutaga riigid tunduvalt rohkem.