„Seda tehes lähtusin kohustusest kaitsta Eesti Vabariigi põhiseadust, mille paragrahv 75 ütleb, et riigikogu liikme tasu ja piirangud muu töötulu saamisel sätestab seadus, mida tohib muuta riigikogu järgmise koosseisu jaoks,” teatas Ilves, lisades, et põhiseaduse sättes sisalduv keeld on ühemõtteline. „Arvamus, et mõ­nes kohas võib põhiseadust eirata, kui seda toetab osa rahvast, viib Eesti riigi ohtlikule teele.”

Sellega tegi Ilves teoks oma juba septembris antud hoiatuse, sest juba siis ütles ta riigikogu ees välja, et ei näe võimalust, kuidas riigikogu võiks iseenda palgakorraldust muuta. Samal ajal on õiguskantsler riigikogule antud arvamuses avaldanud veendumust, et parlamendil on voli oma palk külmutada.

Teatav kahetsus

Riigikogu õiguskomisjoni esimees, IRL-i liige Ken-Marti Vaher avaldas presidendi otsuse üle teatavat kahetsust. „Selle motiivid jäävad pisut ähmaseks,” rääkis Vaher. Samal ajal nentis ta, et tegemist on alles vaidluse esimese etapiga. Põhiseaduse järgi saadetakse seadus nüüd riigikokku tagasi, misjärel peavad rahvaesindajad selle uuesti heaks kiitma või tagasi lükkama. Juhul kui ettepanekuid toetatakse uuesti, peab Ilves need kas välja kuulutama või paluma riigikohtul otsustada nende põhiseaduspärasuse üle.