„Ma loodan, et saame rääkida soojas ja konstruktiivses õhkkonnas,“ lausus Ilves täna Eesti Päevalehele Moskvas Šeremetjevo lennujaama VIP-toas enne edasilendu 2700 kilomeetri kaugusele Siberi linna Hantõ-Mansiiskisse, kus ta täna kohtub esmaskordselt Venemaa uue riigipea Dmitri Medvedeviga.

„Arvestades, kui harva on Eesti ja Vene riigipead kokku saanud, siis see võiks olla võimalus alustada tihedamaid sidemeid, et vältida arusaamatusi, mis on läbi aastate tekkinud,“ ütles Ilves, kes on üldse üks esimesi Euroopa presidente, kes kahepoolselt Medvedeviga kohtub.

Tänane presidentide kohtumine võib areneda kahe stsenaariumi järgi, millest tõenäolisem on, et Medvedev esitab Ilvesele hulga süüdistusi, millest osa on aastatevanused ning osa kuulub Venemaa uue retoorika hulka.

Vanad süüdistused oleksid näiteks venekeelse elanikkonna, eriti kodakondsuste isikute olukord ning jõustumata piirileping rõhuga sellele, nagu oleks Eestil Venemaa vastu territoriaalseid pretensioone. Uued süüdistused oleksid näiteks ajaloo ümberkirjutamine II maailmasõja sündmuste taustal ning ettepanekud võrdsustada kommunism fašismiga.

Positiivne oleks juba see, kui Medvedev ei loeks täna üles kõiki neid viimasel ajal tavapäraseid Venemaa etteheiteid. See oleks oluline märk ning tähendaks juba teatud positiivse õhkkonna tekkimist.

Ilves märkis, et peab väga oluliseks kohtumise meeleolu. „Kui me vaatame, mida mõned Kremli anonüümsed ametnikud on öelnud (enne kohtumist-toim.), siis ma loodan, et me oleksime natuke intellektuaalsemad ja sellest banaalsustest üle,“ lausus Ilves.

Küsimusele, et kuidas Eesti president reageerib võimalikule süüdistusele näiteks ajaloo ümberkirjutamisele Venemaa poolt vaadates, vastas Toomas Hendrik Ilves: „Ajalugu kirjutatakse kogu aeg ümber, igal pool.“

Medvedevi esimeste kuude kohta Venemaa presidendina ütles Ilves, et positiivne on tema keskendumine õigusriigi vajadustele.