Mina lubasin parlamendifraktsioonidele mullu talve hakul, et põhiseaduslike institutsioonide juhtide ametikohti ei jagata koalitsioonierakondade kokkuleppega ja põhiseaduslikke institutsioone ei politiseerita.

Lubasin, et kõigi minu esitatud kandidaatide puhul on ainsaks kriteeriumiks asjatundlikkus. Neid lubadusi olen ma pidanud. See aga ei tähenda, et mitte kunagi ei tohiks valituks osutuda keegi, kes kuulub või on kuulunud mõnda erakonda ja on samal ajal mingis valdkonnas asjatundlik. Loodan, et mõistate vahet.

Riigikontrolöriks esitasin Tartu ülikooli endise rektori Alar Karise ja parlament nimetas ta ametisse. Keegi ei arva, et Alar Karis on poliitik. Riigikohtu esimehe kandidaadina esitasin parlamendile Priit Pikamäe, samuti poliitiliselt sõltumatu erakordselt tugeva ja professionaalse juristi. Mis puudutab Mart Laari, siis jah, ta on ühe erakonna auesimees, aga teisalt kõigile silmnähtavalt tegevpoliitikast eemale ja kõrvale tõmbunud. Oleks sisepoliitiliselt asjatundmatu nimetada Mart Laari veel aprillis 2013 päevapoliitikuks.

••Ikkagi jääb mulje, et just teie teete presidendina teoks Reformierakonna ja IRL-i mingi kokkuleppe leida Mart Laarile soe koht?

Vale. Mart Laar ei vaja sooja kohta, tal on ju riigikogu liikme töökoht. Eesti Panga nõukogu esimeheks sobib ta minu ja loodetavasti ka parlamendi enamuse hinnangul aga kahekordse peaministri ning iseseisvuse taastanud Eesti majandusreformide ühe käimatõmbaja kogemuse tõttu.

Sel kogemusel ja nendel teadmistel ei saa lasta niisama seista.