"Venemaa pole siiani tunnistanud fakti, et nõukogude režiim tappis ja terroriseeris inimesi sellistes riikides nagu Eesti," ütles Ilves intervjuus venekeelsele BBC-ile, märkides, et samas pani Moskvat nördima eestlaste julgus ajalugu meelde tuletada.

"Natsistidest vabastamisest rääkiv Moskva unustab, et eestlastele, lätlastele, leedulastele ja poolakatele tähendab see sadade tuhandete deporteerimist, kümneid tuhandeid hukatuid, Katõni," sõnas Ilves. "Meie jaoks tähendab NSVL just seda, aga mitte fašismist vabastamist".

Ilvese kinnitusel ei taha ta kellelegi moraali lugeda, ent märkis, et "see monument solvab meid, kuna see on pühendatud massimõrvadele".

"Seda võib olla ebameeldiv kuulda, kuid meie teadvuses seostub see ausammas küüditamisi ja mõrvu ning riigi hävitamist, mitte aga vabastamist," ütles Eesti president. "Grupp bandiite - Nõukogude sõjavägi - ajas meie riigist välja teise samasuguse - natsistid."

Ilves ütles kommentaariks Eesti-Vene suhetele, et ajani, mil Venemaa jätkab oma Nõukogude Liidu ajaloo ülistamist, jäävad riikide vahel püsima probleemid. "Kui sakslased praegu ülistaksid oma natsimineviku, siis nendel oleksid probleemid teiste riikidega. Seega kui riik ülistab oma totalitaarset mineviku, siis on probleemid vältimatud.”

Ilves märkis, et põhiseadusega vastusolus oleva keelatud rajatise kõrvaldamise seaduse riigikogus vastuvõtmise eesmärgiks oli ilmselgelt häälte püüdmine parlamendivalimistel.