On tervitatav, et Arnold Rüütel ise nimetab oma 20-punktilist dokumenti seisukohtadeks, aga mitte valimisplatvormiks või valimislubadusteks.
Vastasel juhul tegeleks presidendikandidaat avalikkuse ja valijameeste tahtliku eksitamisega..

Presidendil peavadki olema seisukohad nii majandus-, sotsiaal- kui välispoliitilistes küsimustes. Samas puuduvad presidendil võimalused suurendada näiteks pensione ja tõsta lastetoetusi, suurendada omavalitsustele riigieelarvest suunatava raha hulka ja muuta tulumaksulaekumise proportsiooni, samuti tagada kõigile soovijaile tasuta kõrgharidus.

Mulle meenub artikkel 22. juuli Eesti Päevalehest, kus noor ema nõudis just Arnold Rüütlilt oma pooleteiseaastasele lapsele lasteaiakohta. Rüütel saatis kirja ringlema erinevatesse riigiasutustesse. Ehk oli aga kirja autoril meeles lubadus Rüütli eelmisest kampaaniast?

Nii presidendi kui mistahes teise võimukandja katteta lubadused õõnestavad Eesti riigi ja selle esindajate autoriteeti. Oleksin oodanud presidendilt seisukohta, et ta kavatseb hakata nõudma valitsuselt ja kohalikelt omavalitsustelt kehtivate seaduste täitmist.

Paraku puudub Rüütlil seisukoht ka neis asjus, mis eestlasi kõige rohkem muretsema panevad:

- kuidas taastada usaldus presidendiinstitutsiooni vastu, mille Arnold Rüütel on Keskerakonna ja Rahvaliidu presidendiks saades kaotanud;

- kuidas murda üha tugevamalt maad võtvat "juriidiliselt on kõik korrektne"
mõtteviisi, mille varjus tehakse korruptsioonikahtlaseid tehinguid;

- kuidas taastada inimeste usaldus poliitikute vastu, mille hävitas Keskerakonna ja Rahvaliidu käitumine presidendivalimistel Riigikogus;

- kuidas kaitsta koolidirektoreid, arste ja vallavanemaid, keda sunnitakse ähvardustega võimuparteisse astuma.

Presidendil lasub kohustus pakkuda avalikkusele ja poliitikutele ühiskonna liikumissuunda ja võimalikke lahendusvariante soovitud eesmärkideni jõudmiseks. Just neid napib paraku nii Rüütli seisukohtades kui ka tema senises tegevuses.

Loodan kõigil neil teemadel presidendikandidaat Arnold Rüütliga mõtteid vahetada 23. septembri valimistele eelnevate debattide käigus.