„Kõikide rahvusvaheliste küsimuste seas, millega USA tulevane president Barack Obama tegelema peab, leidub kaks punkti, mis on muutumas järjest kiireloomulisemaks. Esiteks: endiselt praeguste õrnade suhete tugevdamine Euroopaga ning pärast 1991. aastat tekkinud maailmajao julgeolekumustri kokkukukkumine,“ kirjutas Ilves.

„Washington peab leidma tee kuidas jätkata nende liberaalsete demokraatlike väärtuste kaitsmist, mis lõpetasid külma sõja, samal ajal, mil tuleb tegeleda jõudu koguva, autoritaarse ning solvunud Venemaaga,“ jätkas ta.

„USA ei tohi hüljata oma põhimõtteid ning peaks taastama oma lähedased suhted Euroopaga. Vastasel juhul läheb 2008. aasta ajalukku kui hetk, mil põhilised eeldused Külma sõja järgse maailmakorra eksisteerimiseks kaotavad kehtivuse,“ arvas Ilves.

„Viimased seitse aastat on olnud USA-Euroopa suhetes raske aeg. Mõneks ajaks – siis kui majandusel läks hästi ning Euroopa paistis olevat turvaline paik – tundus transatlantiline lõhe olevat luksus, mida me saime enestele lubada,“ lisas ta.

„Mõned hakkasid isegi rääkima, et Euroopa on muutumas demokraatliku Ameerika ning autokraatliku Venemaa vaheliseks keskteeks,“ kirjutas Ilves.

„Möödunud aasta teisel poolel toimunu muutis kõike. Me leiame end praegu uues julgeolekusituatsioonis, sellises, mis ähvardab pöörata vastupidises suunas viimase kahe kümnendi edusammud,“ jätkas ta.

„Praeguses maailmas on autoritaarne kapitalism ning tohutud naftavarud muutunud tõsiseltvõetavaks alternatiiviks liberaalsele demokraatiale. Obama ei pea säärast maailma aktsepteerima. Tal on võimalus alustada uutmoodi, taastades Iraagi sõja ning globaalse majanduskriisi tõttu katkenud sideme Euroopaga,“ arvas president.