Kümmekond päeva enne presidendivalimiste eeldatavat lõppvaatust valimiskogus kuulub rahva selge poolehoid Toomas Hendrik Ilvesele, kes on viimase kuu jooksul suurendanud oluliselt edumaad Arnold Rüütli ees.

Eesti Päevalehe tellitud uuringust nähtub, et 51 protsenti elanikest ja valdav enamik eestlastest (65 protsenti) näeb Ilvest Eesti uue presidendina.

Sotsiaaldemokraadist europarlamendi saadiku võitu oodatakse kõige enam maapiirkondades, samas on Ilvesel ka suuremates linnades rohkem pöidlahoidjaid kui Rüütlil.

Rüütli toetajad

Ametis oleva presidendi tagasivalimist toetab 31 protsenti Faktum & Ariko küsitlusele vastanutest. Rüütel on kindel liider venekeelse elanikkonna seas – 58 protsenti vene keelt kõnelevatest inimestest peab teda Ilvesest (14 protsenti) paremaks presidendikandidaadiks. “Kuna venekeelne elanikkond on koondunud peamiselt Ida-Virumaale ja Tallinna, on Rüütli toetus seal ka keskmisest kõrgem,” märkis sotsioloog Kalev Petti.  Pisut enam eelistavad Rüütlit ka vanemaealised inimesed.

Erakondade lõikes on Rüütli taga vaid Rahvaliidu ja Keskerakonna valijad. Tähelepanuväärselt leiab ligi veerand Keskerakonna toetajatest, et Ilves oleks oma vastaskandidaadist parem riigipea. Ka viiendik Rahvaliidu soosijatest saadaks Kadriorgu hoopis Ilvese. 12 protsenti vastanutest ei toeta “kahe suure duellis” kumbagi kandidaati ja kuuele protsendile ei paku presidendivalimised mingit huvi.

Viimati uuris Faktum & Ariko rahva meelsust augusti esimestel päevadel, mil Ilvese populaarsus oli 37 protsendi ja Rüütli oma 27 protsendi juures. Nüüdseks kandidaatide hulgast välja langenud Ene Ergmal oli siis 18 protsenti toetajaid, mis näitab, et riigikogu aseesimehe pooldajad läksid põhiosas üle Ilvese toetajate leeri. Hiljuti Postimehes avaldatud Emori küsitlus andis enam-vähem sama tulemuse nagu värske, septembri algul tehtud Faktum & Ariko küsitlus. Viimasest selgus ühtlasi, et riigikogus nurjunud presidendihääletuse voorude mõjul kaotas enamik erakondi oma pooldajaid. Kui augusti algul ei olnud parteilist eelistust 33 protsendil, siis pärast parlamendis toimunud “janti” kasvas taoliste inimeste hulk 44 protsendini.

Tagasilöök ei tabanud aga Keskerakonda ja Rahvaliitu, kelle liikmed ei võtnud hääletusest osa. “Seega saab järjekordse kinnituse tõik, et Keskerakonna toetajad on nn fundamentalistid: kõik, mida keskpartei ette võtab, on hea. Poliitiliste segaduste tõttu kaotavad toetust eeskätt muud erakonnad,” kommenteeris sotsioloog Petti.

Kommentaar

Olari Koppel

Toomas Hendrik Ilvese nõunik

Küsitluse tulemus ütleb üht: Eesti rahvas soovib, et 23. septembril Estonia kontserdisaalis selguva presidendi nimi oleks Toomas Hendrik Ilves.

Praegusele küllaltki lõhestatud ühiskonnale tuleks igal juhul kasuks, kui uuel presidendil oleks juba esimesest ametipäevast alates rahva enamuse toetus. Ilvese puhul see nii ka oleks.

Avaliku toetuse pidev kasv Ilvesele on märk selle kohta, et rahvas tahab erakondade ülest, Eesti tulevikule mõtlevat, lääneliku orientatsiooniga ja maailmas tõsiseltvõetavat presidenti, kelle üle võib uhke olla.

Ma loodan, et valijameeste kogu liikmed kuulavad sisimas pigem rahva arvamust kui paari erakonnajuhi korraldusi. Et Ilvese toetus on keskmisest suurem just väikelinnades ja maal ehk piirkondades, kust tuleb enamik valijamehi, siis pean Ilvese väljavaateid valijameeste kogus edu

saavutamiseks heaks.

Kommentaar

Lea Kiivit

Rahvaliidu peasekretär

Küsitlus näitab, et Arnold Rüütli positsioon presidendikandidaadina on tugevam kui enne 2001. aasta valimisi.

Siis oli Rüütlil vaid mõneprotsendine toetus ja vahetult enne valimisi kinnitati, et tema presidendiks saamine on välistatud. Nüüd on toetus jõhkrast laimukampaaniast hoolimata kogu suve stabiilsena püsinud.

Rahul võib olla ka sellega, et Rüütli taga olevate erakondade valijaskond on selle valiku heaks kiitnud, valdav osa Rahvaliidu ja Keskerakonna toetajatest soovib Rüütli jätkamist.

See on kooskõlas kevadel tehtud uuringuga, mille kohaselt 71% inimestest hindas tema hakkamasaamist presidendi kohustuste täitmisega heaks või väga heaks.

Rüütli positsiooni tugevust näitab ka see, et nelja ülejäänud erakonna toetajate hulgas on samuti inimesi, kes soovivad tema tagasivalimist.

Tegelikult võib Rüütli toetus olla veelgi kõrgem. Tulemuste juures olevast tabelist selgub, et küsitletud on linnade ja asulate inimesi, kuid Rüütlit toetavad kõige enam just külaelanikud.

Siit võib tulla sisse samasugune erinevus, nagu on tavaliselt uuringufirmade poolt Rahvaliidule pakutava toetuse ja tegeliku valimistulemuse vahel.