President Ilves nentis kohtumisel Eesti keelenõukoguga, et eesti keele tulevikku silmas pidades on oluline selgeks mõelda, kas keeleteadlased peaksid keele arengut aktiivselt suunama või lihtsalt registreerima ise tekkinud uuendusi, vahendas presidendi kantselei.

„Minu meelest peaksime eesti keele rikastamisel pöörama rohkem tähelepanu sellele, et uutele asjadele ja arengutele loodaks omakeelsed mõisted, mitte ei laenataks otse võõrkeeltest,“ toonitas president.

Kohtumisel tõdeti veel, et keele püsimajäämisel on oluline roll teaduskeele arendamisel, seetõttu peaks näiteks doktoriõppe osaks olema eestikeelse erialase terminoloogiaga tegelemine. Samuti on oluline lähetada eesti keele lektoreid ülikoolide juurde üle maailma ning soodustada välistudengite eesti keele õpinguid.

Nõupidamisest võtsid teiste hulgas osa haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas, Eesti keelenõukogu esimees Jüri Valge, Tartu ülikooli professor Birute Klaas, Helsingi ja Tartu ülikooli professor Karl Pajusalu, Tallinna ülikooli professor Martin Ehala, akadeemik Haldur Õim, Eesti keele instituudi direktor Urmas Sutrop ja keeleinspektsiooni peadirektor Ilmar Tomusk.