Omakeeratud suitsukoni tuhatoosi kustutanud ning uue tegemisele asunud Ian kiitis eravangla töötajate teenindust ning hoiakut vangide suhtes. “Olles rängalt eksinud, ei tekitata siin tunnet, et minu elu pole enam miskit väärt. Vastupidi,” märkis septembris vabanev mees.

AS Falck Eesti (endine ESS – toim) viis Eesti ajakirjanikud Inglismaale, et tutvustada seal hästitoimivat eravanglasüsteemi.

Paarikümnest hoonest koosnev Altcourse’i eravangla kompleks üllatab kolme kaitsemüüri taga avaneva reaalse elu jäljendamise ning vangidele võimalikult suure vabaduse jätmisega.

Liiguvad vabalt ringi. Kinnipeetavatel on võimalus terve päev iseseisvalt ringi liikuda ning et pääseda arsti juurde, raamatukokku, spordihalli või töökotta, kasutavad nad isiklikku elektroonilist uksekaarti.

Töötavaid, peamiselt aknaraame ning diskosaalide valguskaableid tegevaid vange on ligi 200 ja nädalas teenivad nad 30 naela (750 krooni).

Vangla direktor Walter Macgowan, 57-aastane turske mees, on vanglatööd teinud 31 aastat. “Püüame vanglas luua võimalikult reaalse eluga sarnanevat keskkonda, et vabanedes ei tekiks neil liiga suuri kohanemisraskusi,” lausus ta. “Kinnipeetavad kannavad omi riideid, mida nad peavad ise pesema ja triikima. Vangid kõnnivad territooriumil vabalt ringi, sest isegi turvamüüri puudutades hakkab alarm tööle.”

Rangelt valvatud. Vanglal on Euroopa parim turvasüsteem ja sinna pääseb sisse vaid ühe ukse kaudu, mida avab vastutav töötaja. Ala on piiratud 325 turvakaameraga ning müüride vahel jooksevad koerad.

Sissepääsu juures on stendile välja pandud laste joonistused, kus on kujutatud oma isa või onu, valdavalt naerusuisete ning mõne puuduva hambaga.

Noorim vang Altcourse’s on 18-aastane ning vanim 78-aastane. Territooriumil on kuus kahekorruselist majutushoonet ning üks karistusmaja, kuhu on paigutatud ohtlikud vangid.

Läinud aastal sooritati Inglismaa vanglates kokku 145 enesetappu ning Altcourse’i eravangla nelja-aastase tegutsemise jooksul on end üles poonud viis kinnipeetavat. Enesetappude vältimiseks on suitsiidile kalduvate vangide jaoks tehtud lilleline tuba, kus nad mõnda aega elavad.

Läinud nädala lõpus oli vanglas 928 kinnipeetavat, töötajaid 440. Vangid on iga päev kongist väljas 13 tundi, õppetööle kulub päevas kaheksa tundi.